TýTý a její Part(ičk)a

Praha – Největší přízni diváků, alespoň těch, kteří hlasovali v 21. ročníku ankety TýTý, se v loňském roce těšil improvizační pořad televize Prima Partička. Patří mu dvě zrcátka a také absolutní vítězství v počtu obdržených hlasů. Česká televize i Nova si odnesly po třech oceněních. Zpěvákem roku je Michal David, zpěvačkou pak Lucie Bílá.

Osobností televizního zpravodajství loňského roku zvolili diváci Lucii Borhyovou, která provází Televizními novinami. Cenu za ni ve vinohradském divadle převzal její kolega Karel Voříšek. Osobně si pro zrcadlo nepřišel ani Václav Moravec - osobnost televizní publicistiky -, který pravidelně o nedělním poledni pokládá své Otázky k aktuálním politickým tématům.

Cenu v obnovené kategorii sportovní moderátor, jenž byl vybrán poprvé po šesti letech, předávala tenistka Petra Kvitová Vojtěchovi Bernatskému. „Je to pro mě velké a velmi milé překvapení. Velká čest, že jsem uspěl v takové konkurenci. Chtěl bych poděkovat především kolegům z redakce České televize a České televizi, že mi pořád dává šance se ukázat,“ nezapomněl „sporťák“ při děkovací řeči na svého zaměstnavatele. Připojil i poděkování rodině a své nedávno narozené dceři vzkázal: „Eliško, už máš první zrcátko!“

Ceny TýTý 2011 - sportovní moderátor: Vojtěch Bernatský
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

V loňském roce diváky nejvíce bavil Ondřej Sokol. Za herce a režiséra pražského Činoherního klubu cenu pro osobnost televizní zábavy převzal jeho „parťák“ z improvizačního pořadu Partička Michal Suchánek. Při poděkování poděkoval vlastně hlavně sobě. „Chtěl jsem říct, že měl namále. Když jsme se rozhodli, že budeme dělat Partičku v Čechách, tak jsem se na něj obrátil, jestli by to chtěl režírovat, a on ne, že v tom chce hrát. Bylo to na mě, a ještě že jsem se rozhodl, jak jsem se rozhodl, jinak by tu tuhle cenu mohl přebírat Domenico Martucci,“ rýpnul si do italského šlechtice, který se proslavil, dá-li se to tak říct, jako přítel Ivety Bartošové. Ondřej Sokol a jeho Partička se na pódium dostavili ještě jednou, v neúplném hereckém složení, zato s hudebníkem Mariánem Čurkem, tentokrát proměněném ve Včelku Máju, aby převzali cenu pro pořad roku. Partička se stala i absolutním vítězem ankety TýTý 2011.

Žádný ze zpěváků naznačených v zaručeně improvizovaném vystoupení Partičky mezi letošními oceněnými není. Sběratel slavíků Karel Gott v divácké anketě nezvítězil, nýbrž stejně jako loni Michal David. „Jsem trochu rozhozený, přiznám se, že jsem si vzal stříbrný oblek, počítal jsem, že zlatý tu bude dnes Kája,“ poznamenal zpěvák a skladatel, který ocenění převzal z rukou Gottovy manželky Ivany. „Musím poděkovat všem fanouškům a přátelům, kteří mě podporují, a zdravím do Liberce, kde jsem měl ve středu skvělý koncert,“ dodal se zmínkou o pořadu Hlas ČeskoSlovenska, v němž pomáhá hledat své zpěvácké „konkurenty“.  

Čest slavíků zachránila alespoň Lucie Bílá. „Každý, kdo jí dal hlas, jistě ví, že je mu nesmírně vděčná, taková ona už je,“ přetlumočil Karel Zaňák poděkování své sestry. Zpěvačka v době vyhlašování koncertovala se skupinou Arakain, kterou doprovází na turné k 30. výročí existence. Na jiném než vinohradském pódiu stál v sobotu večer i písničkář Tomáš Klus, jenž je pro diváky objevem loňského roku.

Herecké kategorie ovládl seriál Ulice. Z ceny se mohou radovat dva její protagonisté - Rudolf Hrušínský a Hana Macuichová. Oba poděkovali těm, kteří jim poslali hlasy. „Říká se, že se nemá vstupovat dvakrát do stejné řeky, já mám znovu závrať,“ podělila se navíc o své dojmy Macuichová, která do TýTý řeky vsoupila už potřetí. Seriálem roku 2011 ovšem Ulice není. Diváci opět zvolili retroprojekt České televize Vyprávěj. „Čeká nás ještě docela dost dílů, takže se máte na co těšit,“ přislíbil producent Filip Bobiňski příznivcům seriálu, jehož čtvrtá řada se na obrazovkách objeví na podzim.

Ceny TýTý 2011 - Dvorana slávy: Radoslav Brzobohatý. Gratulaci přijímá od moderátorky Terezy Kostkové.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Do Dvorany slávy vstoupil letos Radoslav Brzobohatý, jenž mimo jiné hraje také ve Vyprávěj. „Dovolte, abych poděkoval všem těm, kteří mi dávali celou mou kariéru šanci. Šance jsou velmi důležité a díky mému životnímu štěstí těch šancí bylo dost a kupodivu občas nějaká i vyšla,“ poznamenal herec. „A děkuji i vůni tohoto divadla, kde jsem prožil víc jak třicet krásných let,“ zakončil svou řeč na vinohradské scéně. TýTý mu předávala Jiřina Bohdalová, jež byla do Dvorany slávy uvedena loni a s níž se po letech sešel v novém filmu Jiřího Stracha Vrásky z lásky. Komedie o naději v každém věku vstoupila do kin tento týden.

Do ankety 2011 poslali diváci svým favoritům prostřednicvím internetu a sms zpráv přes 693 tisíc hlasů. Vyhlašování vítězů 21. ročníku ankety Týdeníku Televize TýTý přenášela v přímém přenosu Česká televize z Divadla na Vinohradech. Večer zpestřily známé zahraniční hity v netradičních aranžích. Moderování se ujaly Tereza Kostková a Jitka Čvančarová.