Ireně Obermannové ne každý přijde na chuť

Praha - Největší pozornost vzbudila zřejmě svým třináctým titulem Tajná kniha, jejíž hrdina Největší Čech byl spojován s exprezidentem Václavem Havlem. Bestsellerem se stala už její druhá kniha Deník šílené manželky. Spisovatelka Irena Obermannová, kterou vydavatel Aleš Lederer považuje za „Michala Viewegha v sukních“, se narodila 17. dubna 1962.

Obermannová chtěla být spisovatelkou již od dětství, ale svou první knížku vydala až ve svých čtyřiatřiceti letech. Ve svém díle se často snažila vypořádat s osobními problémy či prožitky a kromě více než desítky knih má na svém kontě i řadu televizních scénářů. Zfilmovány byly i některé její knihy.

Zatímco pro čtenáře jsou knihy Obermannové téměř vždy očekávanou událostí a některé z nich okupují přední příčky žebříčků nejprodávanějších českých knih, u literárních kritiků se jí vždy příznivé reakce nedostává.

Obermannová vystudovala dramaturgii a scenáristiku na FAMU. Poté léta pracovala v České televizi ve tvůrčí skupině Anny Beckové, točila reportáže a psala pro Český rozhlas. V televizi spolupracovala na pořadech jako Ženský hlas s Ester Kočičkovou nebo Domácí štěstí Ivy Hüttnerové.

Svou první knihu Frekvence tygra napsala až ve čtyřiatřiceti letech. Bestsellerem se stala ale její druhá kniha Deník šílené manželky (1998). V té době se nacházela v nelehké situaci. Odešel od ní manžel, hudebník Daniel Kohout, a Obermannová tak zůstala sama s dcerami - Berenikou, dnes herečkou, a Rozálií, která se nyní věnuje režii.

„Byla jsem zoufalá, a přitom jsem měla nějakou potřebu si ze sebe trochu udělat legraci. Chtěla jsem se o svůj život podělit s ostatními. Tak jsem po nocích sepsala knížku, která zaznamenala velký úspěch,“ popsala okolnosti vzniku knížky, která se dobře prodávala i v Maďarsku nebo Polsku a která se stala předlohou pro stejnojmenný televizní film s Veronikou Žilkovou v hlavní roli.

K jejím dalším dílům patří rovněž zfilmované Divnovlásky, Příručka pro neposlušné ženy, Matky to chtěj taky, Nezavěšujte se, Deník šílené milenky a další. Celkem napsala 13 knih a je také autorkou scénářů či námětů k televizním seriálům Ulice, Ordinace v růžové zahradě nebo Život je ples.

Irena Obermannová na křtu své Tajné knihy
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Pro její knihy je charakteristická silná dávka autobiografičnosti, respektive využití autobiografických momentů při výstavbě příběhů a zápletek. V roce 2011 se stal čtenářským bestsellerem fiktivní deník o milostných peripetiích spisovatelky Tajná kniha. Obermannová v této knize řeší svůj intimní vztah s „Největším Čechem“, který nápadně připomíná Václava Havla. Exprezident se od knihy, která vyvolala ostrou polemiku i kritiku Obermannové, důrazně distancoval.