Děti se zhoubným nádorem si více váží života

Praha - Naučte se s námi komunikovat a brát nás jako normální děti, vyzývá projekt Můj nový život. Iniciativa na podporu dětí, které se léčí se zhoubným nádorem, dala nyní vzniknout fotografické výstavě. Galerie Staroměstská radnice představuje na snímcích pacienty dětské onkologie v Motole.

„To, co byla samozřejmost, je nyní vzácnost. Člověk si dokáže víc vážit života,“ vyjadřuje svou proměnu David Průša, který byl čerstvě šestnáctiletý, když mu byl diagnozován zhoubý nádor klíční kosti. Expozice vypráví i o dalších mladých lidech, kterým nemoc navždy změnila život a které po uzdravení čeká docela nová etapa. Život je pro ně stále spjat s těžkým onemocněním, ale zároveň chtějí mluvit a bourat společenská tabu.

Projekt Můj nový život chce poukázat na předsudky veřejnosti a neschopnost chovat se k nemocným dětem úplně normálně, podotýká lékařka a autorka projektu Lucie Cingrošová. Výstava má představit vybrané dětské pacienty Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol a jejich vstup do nového života a tím také zpopularizovat práci kliniky a rozšířit všeobecné povědomí o práci dětských onkologů a o současných úspěších léčby. Fotografie mají dále upozornit na činnost nadace NÁROD DĚTEM.

Ateliérem pro vznik snímků se stala motolská nemocnice. Děti se představily například v rolích modelek nebo se na fotografiích vtělily do svých vysněných zaměstnání. „Byla to zábava, užili jsme si spoustu hezkých chvilek a srandy,“ usmívá se pacientka Ida Melmerová. Další mladá dívka Lucie Výborná přiznává: „Na první pohled se mi ty fotky vůbec nelíbily, ale s postupem času musím říct, že jo.“

„Překvapila mě naprosto pozitivní atmosféra a veliká vstřícnost,“ říká fotografka Kamila Berndorffová. Reportážní fotografie vstupují přímo do rodin dětí a odhalují tak nejen příběhy těch, kteří se vyléčili, ale i osudy jejich rodičů. Projekt Můj nový život dále upozorňuje na skutečnost, že úspěšnost vyléčení malých onkologických pacientů je v současnosti přes osmdesát procent.

Fotografická výstava asi 50 velkoformátových snímků dětských pacientů v aktuálně probíhající nebo po ukončené onkologické léčbě. Staroměstská radnice v Praze, do 6. května 2012 (úterý až neděle 10:00 – 18:00), vstupné dobrovolné. Autorkou námětu je Lucie Cingrošová, odborným garantem projektu Jan Starý, fotografie vytvořila Kamila Berndorffová, kurátorem výstavy je Radovan Kodera.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)