Hanif Kureishi: Být imigrant není stále nic jednoduchého

Praha – Jedním z hostů 22. ročníku Festivalu spisovatelů je i Hanif Kureishi, britský dramatik, scenárista a spisovatel s pákistánskými kořeny. Tématy svých knih, dotýkajícími se rasy, národnosti, imigrace nebo sexuality, podle festivalového medailonu „děsí nové puritány“.

Česky naposledy vyšel před třemi lety Kureishiho soubor povídek Láska ve smutné době, popisující deset různých podob lásky v různých kulturních prostředích. Kritiky ale zaujal už svou románovou prvotinou Buddha z předměstí. Zčásti autobiograficky v něm popisuje život pákistánských přistěhovalců v Jižním Londýně na konci 70. let.

„Být imigrant, zejména, když jste muslimský imigrant v Británii, není nic jednoduchého. Na jedné straně je tu islamofobie a rasismus ve společnosti, do které přicházíte, a na druhé je tu přístup muslimů, který se dostává do konfliktu s hodnotami liberální společnost,“ okomentoval situaci přistěhovalců v současné Británii.

„Měli bychom se pokusit vytvořit takovou společnost, která bude fungovat na bázi neoliberalismu, kde budou žít různé kultury, různé rasy, různá přesvědčení. A to není nic jednoduchého,“ připouští. „Nicméně myslím si, že ten druhý extrém – monokulturní společnost – je daleko horší.“

Rozhovor s Hanifem Kureishim (zdroj: ČT24)

Budoucnost je i tématem letošního ročníku Festivalu spisovatelů, jehož je Kureishi hostem. On sám budoucnost společnosti pojí spíše s obavami. „Když se ohlédneme, vidíme, že 11. září pro nás bylo mezníkem. A po masakru v Norsku se nacházíme v daleko nebezpečnějším období,“ poznamenal s odkazem na právě probíhající soud s atentátníkem Andersem Behringem Breivikem. „Když jsem ho viděl v televizi, jak hajluje, tak mě to opravdu znepokojilo, protože Evropa je ze strany neonacistických skupin v nebezpečí. Tyto problémy souvisí s nezaměstnaností, recesí, se zhroucením hospodářského systému, to jsou problémy, které musí politici řešit.“

Hanif Kureishi se narodil roku 1954 v Bromley v Londýně, kde žije. Ke Kureishiho dílu patří: romány Buddha z předměstí, Černé album, Byli jsme si blízcí, Tělo, Něco vám povím a Sebrané povídky; hry a scénáře: Moje krásná pradlenka, Sammy a Rosie v posteli, Spi se mnou, Matka a Venuše.