Etiquette: herecká role ke kafi

Praha – Britské divadelní uskupení Rotozaza ve svých projektech rozvíjí divadelní formu tzv. autoteatro, kdy se herci stávají sami diváci. Do jedhoho z takových projektů, nezvyklého divadelní představení s názvem Etiquette, se mohou zájemci zapojit do 22. dubna v některých pražských kavárnách.

Prostředí kavárny se stává jevištěm představení, herci je dvojice hostů, kteří dostávají režijní pokyny do sluchátek a na mikro scéně kavárenského stolku rozehrávají sami pro sebe pomocí drobných rekvizit krátkou inscenaci.

„Je tvořena různými fragmenty divadelních her nebo filmů. Dohromady tvoří celek, jehož zápletkou je velké milostné drama,“ prozradila Daniela Pařízková, výkonná ředitelka Pražského Quadriennale, na jehož pozvání představení Etiquette do Prahy zavítalo. Etiquette je součástí mezinárodního sympozia Dramaturgie autorského divadla: Sdílený prostor, které se koná 20. a 21. dubna v Divadle Archa.

Diváci-účinkující mohou odehrát představení, aniž by se museli nějak stresovat nedostatkem svých hereckých zkušeností nebo talentu. Ostatní hosté si často ani nevšimnou, že se u vedlejšího stolku hraje divadlo. „Byla to moc zajímavá zkušenost. Vtipné bylo, že jsem hrála prostitutku. Měla jsem pocit naprosté soustředěnosti, takže vůbec nevím, co se dělo kolem,“ podělila se o svůj zážitek jedna z účastnic projektu Eva Gregorová.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Představení Etiquette vzniklo v roce 2007 pro festival v Edinburgu. Od té doby se hrál po celém světě ve čtrnácti jazykových mutacích. V Praze je uváděn v české vezi, zahraniční návštěvnici si ale mohou zvolit i jiný jazyk. Nezvyklé představení se hraje od 16. do 22. dubna v kavárnách Divadla Na zábradlí a Divadla Komedie, v Café Nona na Nové scéně a v Café Imperial. Vstupenky pro konkrétní čas a místo je nutné zakoupit předem na stránkách Pražského Quadriennale.

Vydáno pod