Bram Stoker ve svém Draculovi žije navěky

Dublin/Praha - Román Dracula, který vyšel v roce 1897, se od té doby dočkal nesčetných opakovaných vydání a řady filmových adaptací. Jeho autor viktoriánského Abraham „Bram“ Stoker zemřel 20. dubna 1912 v Dublinu. Ačkoli je jeho nejslavnější dílo často spojováno především z hustými lesy Transylvánie, Stoker pro něj čerpal inspiraci nejspíš v rodném Dublinu, kde mu matka vyprávěla příběhy z irského folkloru. Kromě irského folkloru mohlo podnítit Stokerovu fantazii k napsání Draculy i to, že mu údajně v dětství pouštěli žilou, když trpěl jakousi záhadnou nemocí.

„Stoker kromě toho, že pocházel z krajiny, kde tradice o nadpřirozených silách byla silná, studoval podrobně historii střední i východní Evropy. Pravděpodobně znal i něco o čachtické paní a pochopitelně i příběh krutovládce Vlada, který byl předobrazem pro Draculu. Dá se říci, že předchozí prototypy upíra nebyly příliš populární. Stoker byl první, kdo tuto postavu vytvořil v opravdu přesvědčivé podobě. Dokázal napsat velmi zručný a čtivý příběh, ve kterém pomocí jakoby deníkových záznamů, citací z novin i dopisů, docílil pocitu autenticity,“ vyzdvihl přednosti románu Michal Peprník z Univerzity Palackého v Olomouci.

Studio 6: téma Dracula (zdroj: ČT24)

Podle jeho informací byl čtenářský ohlas tehdy ohromující, ale kritika zaujala zdrženlivější postoj. „Vytvořily se dva tábory kritiků. Jedni byli schopni ocenit jisté kvality díla, druzí ho naopak zatracovali, především z moralistních důvodů. Ale ten příběh je natolik přitažlivý, že i Stokerova divadelní adaptace vlastního románu byla velmi úspěšná. Později inspirovala i některá filmová zpracování,“ dodal Michal Peprník.

Bram Stoker se narodil 8. listopadu 1847 v chudé rodině v Dublinu a pobýval zde až do svých 31 let, kdy se přestěhoval do Londýna. Studoval na místní Trinity College, poté začal pracovat jako státní úředník v dublinském hradě a bez nároku na honorář psal divadelní kritiky pro dublinský tisk. Napsal řadů románů a povídkových knih.

Vzdálený Stokerův příbuzný, Kanaďan Dacre Stoker, napsal v roce 2009 pokračování Draculy s názvem Dracula: Nemrtvý.

Vydáno pod