Z Odcházení zůstala Febiofestu „jen“ Dagmar Havlová

Praha - Režijní debut Václava Havla Odcházení se sice organizátorům jako zahajovací film získat nepodařilo, čestnou předsedkyní hlavní poroty bude ale jedna z protagonistek - bývalá první dáma Dagmar Havlová. 33 porotců bude opět vybráno z přihlášených zájemců z řad veřejnosti tak, aby jury byla jakýmsi průřezem české společnosti. Uzávěrka přihlášek je 10. března. Febiofest dnes zveřejnil kompletní program 18. ročníku. Uvedeno v něm bude 190 filmů z 56 zemí.

Z českých filmů bude mít na osmnáctém Febiofestu premiéru celovečerní hraný debut Jana Wolfa Normalis. Další český debut se objeví v soutěžní sekci Nová Evropa - autobiografický snímek režiséra Václava Kadrnky Osmdesát dopisů. Film, v němž si hlavní roli zahrála cimbalistka Zuzana Lapčíková, byl jedním ze tří českých zástupců na letošním Berlinale.

Programové sekce nabídnou Panorama asijské i latinskoamerické kinematografie. Na Jiný břeh se diváci podívají spolu s autorskou dvojicí Oliver Ducastel & Jacques Martineau, kteří se ve svých filmech věnují tématům homosexuální identity ve společnosti. Oba francouzští filmaři budou také hosty Febiofestu. Mezi tvůrci, kteří plavou Proti proudu, se objeví i už zmíněný český zástupce – Jan Wolf s debutem Normalis.

Rozhovor se Štefanem Uhríkem (zdroj: ČT24)

"Skoro všechno v programu Febiofestu jsou filmy, které budou mít českou premiéru. Neplatí to samozřejmě o retrospektivách. Z novinek, které pak budou pokračovat v distribuci, bych vzpomenul například snímek, jenž vyhrál loňské Benátky - Somewhere (Odnikud někam) Sofie Coppolové. V programu jsou ale i filmy, které vyjdou třeba jen na DVD. Máme možnost vidět například Town (Město) v režii známého herce Bena Afflecka," vyjmenoval programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík.  

Filmová nabídka připomíná také jubilea významných osobností české kinematografie. Například program pražského kina Ponrepo oslaví osmdesátiny barrandovských ateliérů a uvede snímky Otakara Vávry, Zbyňka Brynycha, Martina Friče, Vladislava Vančury či Karla Kachyni.

Zahraničním hostem Kina osobností bude po už ohlášeném islandském režisérovi Fridriku Thóru Fridrikssonovi, jehož nejnovější snímek Mama Gogo bude nakonec zahajovacím filmem festivalu, a americkém kameramanovi Edwardu Lachmanovi francouzský filmař Olivier Assayas. „Uvede svůj poslední film, lahůdku pro každého cinefila, který rád stráví v kině víc než dvě hodiny - téměř šestihodinový film Carlos,“ prozradil Uhrík. Snímek o známém mezinárodním teroristovi představil Assayas loni v Cannes. Slovenský den bude 29. března patřit Milanu Lasicovi.

Osmnáctý ročník mezinárodního filmového festivalu se uskuteční od 24. března do 1. dubna v multikině Cinestar Anděl v Praze. Jeho ozvěny zasáhnou osm největších českých měst. V Praze se uskuteční 436 projekcí, v regionech jich bude 118. Promítat se bude ve 14 sálech tří pražských kin. V regionech se k nim připojí desítka kin se 17 kinosály.

Znělka Febiofestu 2011 vychází podle pořadatelů z jedné z nejúspěšnějších znělek z minulého ročníku - ale má jinou pointu.

25. března se festival přesune i doBratislavy, potrvá do 17. dubna a bude opět největší přehlídkou českého filmu na Slovensku. Zahajovacím snímkem bude dokument Nesvatbov Eriky Hníkové. Po skončení bratislavské části Febiofest poputuje do Košic, Nitry, Banské Bystrice, Martina, Prešova, Popradu a Trenčína.