Petr Janda: O konci Olympiku nemůže být ani řeč

Praha - Konec kariéry skupiny Olympic, která letos oslaví 50 let své činnosti, nepřipouští její lídr, kytarista, zpěvák a textař Petr Janda. Skupina, která v roce 1968 debutovala legendárním albem Želva, ke svému výročí chystá turné s různými symfonickými orchestry. Janda navíc oslaví sedmdesátiny, které připadají na 2. května.

„O konci Olympiku nemůže být ani řeč,“ prohlásil Janda. Připustil, že v letech 1973 a 1994 se o konci úspěšné kapely hovořilo a on si nepředstavoval, že Olympic „vstane z mrtvých“. „To se stává, i kapely Elán a Team končí, aby se za pár let na nátlak fanoušků opět mohly vrátit,“ uvedl s úsměvem.

Poslední album Sopka natočil Olympic v roce 2007. Novou nahrávku chystá na příští rok. Ještě letos se objeví singl s písní My už jiní nebudeme. Deska je podle Jandy téměř celá hotová, scházejí texty. „Není to snadné. Zesnulý Pavel Vrba byl můj kamarád i velký spolupracovník a bude mi chybět,“ připomněl známoho textaře Janda.

Olympic jako předkapela Rolling Stones na Letné (2003)
Zdroj: ČT24/Agentura Best1A

Od roku 1986 hraje Olympic ve stejné sestavě: Janda (kytara, zpěv), Jiří Valenta (klávesy), Milan Broum (baskytara) a Milan Peroutka (bicí). „Je to rozporuplná parta lidí, ale všichni jsou slušní lidé. Každý ví, čím může prospět a nikdo nejde proti filozofii Olympiku. A také nás spojuje úspěch,“ tvrdí Janda.

Olympic tento týden v Malostranské besedě zakončil velký projekt, kdy během deseti akustických koncertů představil za účasti mnoha hostů klubové verze písní ze všech svých alb. „Publikum nás podrželo, je mi líto, že to končí. Na přání posluchačů zahrajeme 29. května i jedenáctý koncert s nejlepšími skladbami ze všech koncertů, které si vybrali lidé sami,“ sdělil Janda.

Ke svému 50. výročí kapela chystá turné s různými symfonickými orchestry. Olympic Kooperativa tour zahájí 27. října vystoupení v Českých Budějovicích a sérii sedmi koncertů skončí 1. prosince v pražské O2 areně. „Těším se na to, protože jsem vážnou muzikou vychovaný. S maminkou jsem chodil na operu a s tátou na houslové koncerty,“ uvedl Janda, který v mládí hrál na housle.

Lídr Olympiku před krátkým časem představil autobiografickou knihu Dávno, která se setkala s kladnými recenzemi. „Napsal jsem to, jak mi zobák narostl, nesnažil jsem se o žádnou velkou literaturu. Nešetřil jsem své spolupracovníky ani sám sebe,“ podotkl Janda, který nyní připravuje výpravnou knihu o historii Olympiku.

Vydáno pod