Sellersův zahradník Chance je skvostná herecká kreace

Praha – Dalším z nezapomenutelných snímků ve filmové historii je bezesporu satirická komedie Byl jsem při tom režiséra Hala Ashbyho. Film vznikl podle úspěšného románu i scénáře Jerzyho Kosinského. Hlavní roli negramotného zahradníka, který se podivným řízením osudu stává politickou veličinou, vynikajícím způsobem ztvárnil komik Peter Sellers.

Sellers byl za tuto roli nominován na Oscara, ale nezískal ho. Více štěstí měl jeho kolega Melvyn Douglas, který tuto významnou poctu obdržel již podruhé za postavu finančníka Randa.

Sellersův Chance je postava bez minulosti a s duší dítěte. Celý život pracoval jako zahradník u starého pána a jeho jediným dalším koníčkem je sledování televizních pořadů. Tím končí hranice jeho světa, což ovšem jeho okolí neodhalí. Vtipná politická satira má díky své nadčasovosti a skvělým hereckým výkonům svoji platnost i dnes. 

Ukázka z filmu Byl jsem při tom (zdroj: ČT24)

„Představitel hlavní role Peter Sellers, hned po vyjití románu, cítil, že by to mohla být role pro něj a snažil se nějakým způsobem prosadit natáčení. Ovšem začátek 70. let nebyl pro něj příznivým obdobím, takže všechno do sebe zapadlo až na konci tohoto období. Myslím si, že zde došlo k velmi šťastnému spojení, kdy Sellers skutečně dokonale hraje negramotného, tichého člověka, o kterém si okolní svět myslí, že je výjimečně chytrý. Mám strašně rád scénu na ruské ambasádě, kdy velmi střídmými prostředky jeho postava vzbudí ve všech dojem, že umí rusky. Podle mne je to jedna z nejlepších politických satir všech dob. Ačkoli od jejího vzniku uplynulo víc jak 30 let, tak její působivost je stále platná,“ řekl ke snímku filmový publicista Michael Málek. 

  • Byl jsem při tom zdroj: ČT
  • Byl jsem při tom zdroj: ČT

Americký režisér Hal Ashby sice nepatří mezi věhlasně známé filmové tvůrce, ale je autorem několika jedinečných a umělecky hodnotných snímků, které jistě stojí za pozornost. 

Narodil se v Utahu v mormonské rodině, zažil rozvod rodičů, sebevraždu otce, vyloučení z vysoké školy. Jako teenager se oženil a vzápětí zase rozvedl, poté opustit Utah a odjel do Kalifornie, kde vystřídal řadu zaměstnání. U filmu začínal jako střihač a za střih dramatu V žáru noci (1967) režiséra Normana Jewisona byl oceněn Oscarem. 

Jako režisér Ashby debutoval provokativním a kontroverzním filmem Pan domácí v roce 1970. Za kultovní film je považován jeho druhý snímek, vyprávějící o lásce mezi sedmdesátiletou ženou a mladým mužem, s názvem Harold a Maude, natočený o rok později. Zdařilý je i jeho komorní příběh Poslední eskorta, komedie Šampón nebo autobiografický snímek o folkovém zpěvákovi Woodym Guthrie Cesta ke slávě. 

Na celkem osm Oscarů, včetně režie, byl nominován Ashbyho nejúspěšnější film Návrat domů z roku 1978, intimní drama o ochrnutém veteránovi z Vietnamu (Jon Voight), do něhož se zamiluje mladá vdaná žena (Jane Fonda). Film získal nakonec tři ocenění – nejlepší herec a herečka v hlavní roli a nejlepší scénář. 

V roce 1979 ještě natočil nadčasový film Byl jsem při tom, ale v následujících osmdesátých letech vytvořil už jen snímky nedosahující kvality jeho předchozích filmů. Jako herec účinkoval ve svých filmech Harold a Maude a Byl jsem při tom.

Zemřel ve věku pouhých 59 let na rakovinu jater.

Byl jsem při tom: Americká satirická komedie (1979). Hrají: Peter Sellers , S. MacLaineová, M. Douglas, J. Warden, R. Dysart a další. Režie: Hal Ashby (v anglickém znění s titulky - 27. dubna na ČT2 od 21:00.)