Na Anifilm do Třeboně přijede na 300 hostů

Třeboň - O hlavní cenu Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm se letos v soutěži utká desítka celovečerních filmů, které do Třeboně dorazí z celého světa. Diváci se mohou těšit také na nejlepší krátké filmy vyrobené v minulém roce či soutěž studentských filmů. V nabídce je 287 snímků a očekáváno je na 300 hostů.

„Mezinárodní soutěž celovečerních filmů je rozdělena na filmy pro dospělé a na filmy pro děti. V každé z těchto částí bude prezentováno pět filmů. Celkem tedy soutěží deset animovaných celovečerních filmů, což je proti loňskému ročníku dvojnásobný počet. Prestiž soutěže dokládá i fakt, že většina přihlášených filmů získala řadu filmových ocenění na mezinárodních festivalech,“ uvedla výkonná ředitelka Aida Abbasová.

V soutěži pro dospělé bude porota vybírat mezi českým snímkem Alois Nebel, rumunsko-polským koprodukčním filmem Crulic - cesta na onen svět, francouzským Rabínovým kocourem, polským kontroverzním filmem Ježek Jiří a snímkem o japonském autorovi komiksů Jošihirovi Tacumim. Mezi snímky pro děti byly do soutěže vybrány tři francouzské a po jednom z Islandu, Estonska a Dánska.

Speciální program nabídne šest odborných přednášek i scenáristický workshop. Součástí festivalu jsou výstavy, koncerty, divadlo a už tradiční projekce na rybníku Svět a na náměstí, nově pak na zámeckém nádvoří. Pro fanoušky nezávislých počítačových her je opět připraven celodenní program zaměřený na animaci v herní tvorbě.

„V Mezinárodní soutěži krátkých filmů se ve třech devadesátiminutových blocích utká celkem třicet filmů. Jde o kurátorský výběr těch nejzajímavějších celosvětových titulů co do pestrosti v žánru, animační technice, způsobu vyprávění a země původu,“ uvedla dramaturgyně Barbora Příkaská. V Česko-slovenské soutěži studentských filmů se představí 26 titulů z asi 150 zaslaných. Každý z vítězů jednotlivých kategorií si kromě festivalové ceny Animovaný svět v lahvi odnese prémii 1 000 eur (téměř 25 000 korun).

V nesoutěžním programu vybral světoznámý americký kreslíř a režisér celovečerních i krátkých filmů Bill Plympton ze své tvorby pro Anifilm 15 snímků, diváci je uvidí ve dvouhodinovém bloku. Na programu přehlídky je i vzpomínka na Zdeňka Milera, autora kultovního Krtečka, profil animátora Jiřího Brdečky, velká estonská retrospektiva, výběr z polské animované tvorby, bilance úspěšných celovečerních filmů, animované dokumenty a také animovaný horor.

Náklady na třetí ročník Anifilmu, který v Třeboni nahradil Anifest, přesáhnou 5,5 milionu korun. Loni festival navštívilo 17 000 diváků, kteří zhlédli na 250 snímků.

Vydáno pod