Výstava bot ukáže, jak se obouval svět

Praha - Prostory Valdštejnského paláce ovládne výstava prezentující vývoj lidské obuvi. Příchozí se budou moci pokochat středověkými škrpály, ale i nad botami z období druhé světové války. Expozice má v zásobě početnou sbírku – předvede téměř dvě stovky kusů výstavního materiálu napříč různými kontinenty. Ze své sbírky Praze vše zapůjčilo zlínské muzeum.

Hedvábné střevíčky z Číny, po nichž se mladým dívkám deformovala noha, boty vyrobené z kůže polního křečka nebo z peří pštrosa a ženských vlasů. Takové rarity si nyní mohou Pražané prohlédnout na vlastní oči na Malé Straně v rámci výstavy Boty, botky, Botičky. Unikátní sbírku obuvi střádali po léta zaměstnanci závodů Tomáše Bati, aby mu podali zprávu o tom, co ve světě zrovna „frčí“. Protože jak je známo, Baťa chtěl obout celý svět.

Reportáž Magdalény Trojanové (zdroj: ČT24)

Výsledkem jejich práce je tedy kolekce, v níž můžou návštěvníci najít boty z období Osmanské říše, ale také z Afriky či z Aljašky. Pamětníci si budou moci zavzpomínat u kolekce z druhé poloviny dvacátého století vyráběné přímo firmou Baťa. Prvním takovým expedovaným výrobkem jsou tzv. „séglovky“. Výčet pokračuje s bruslařskými „džeksny“ nebo s „kanadami“ - šněrovací obuvi na holeni.

Boty, botky, botičky
Zdroj: ČT24

Většina z vystavených variací jsou originály, pouze dva nebo tři modely jsou imitace. Podle kurátorky Miroslavy Štýbrové výstava navíc opravdu dobře zvládla zmapovat historii obouvání. Avšak jen ve zkratce, chtělo by se říci, protože zlínské muzeum v současné době přechovává na čtyři tisíce exponátů.

Organizátoři akce zastávají názor, že boty jsou nezbytnou součástí lidského života. Valdštejnský palác se tak stal svědkem historie vývoje módy. Tehdejší účelovost totiž napříč časem ustoupila módě, takže dnes už obuv vybízí i k excentrickým designovým návrhům.

Boty, botky, botičky ve Valdštejnském paláci setrvají až do poloviny června.