Plzeňské Finále dává šanci ještě nenatočeným filmům

Plzeň – Filmový festival Finále pro tento rok konečně představil české filmy, které teprve čekají na svou výrobu. Uchazečů o finanční podporu bylo celkem sedmnáct. O své výjimečnosti se pokusili přesvědčit i Českou televizi. Ta totiž jenom letos spolupracuje na třiceti snímcích.

Hlavním smyslem prezentace na festivalu Finále je poutavě představit daný film a následně přilákat sponzora, který by tvůrcům věnoval peníze na jeho dokončení. O to se snaží jak zkušení filmoví veteráni, tak i začínající amatéři. Tímto se skvěle ukazuje smysl celé akce, některé projekty totiž dostanou podporu na svůj úplně první film právě v Plzni.  

Podle filmového publicisty Tomáše Baldýnského je to dobrý způsob, jak se o chystaných filmech dozvědět. Podle ředitele České televize Petra Dvořáka mají navíc filmaři pocit, že k nim televize coby partner zkrátka patří, a proto se hojně ucházejí o její pozornost.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Samotné Finále vyvrcholí již zítra. V plánu je slavností vyhlášení nejlepších českých filmů za loňský rok. V minulých ročnících si cenu Zlatého ledňáčka odnesli tvůrci filmů Kuky se vrací a Osmdesát dopisů, Kawasakiho růže či Tajnosti.  

Západočeská událost je soutěžní a bilanční přehlídkou českých dlouhometrážních hraných filmů. K těm však později přibyla i soutěž dokumentárních snímků. Akce trvá celý týden a vedle projekcí nabízí i různé besedy s filmovými tvůrci. Letošní pětadvacátý ročník nese podtitul „Co dokáže film“ a publiku nabídl celkem sto sedmdesát snímků.