Velká inventura slova na scéně

Plzeň – Svátkem jiného divadla chce být putovní festival Velká inventura, jehož osmý ročník se koná od 30. dubna do 9. května v Plzni. Slovo na scéně je letošním tématem přehlídky, která by diváky ráda přesvědčila, že divadlo nemusí být jen „muzeálně strnulé“.

Velká inventura naopak poukazuje na to, že existují současné scénické cesty plné přesahů do jiných uměleckých oborů. „V sedmi letošních festivalových večerech se budou moci diváci setkat se scénickými projekty a aktivitami, jejichž ústředním tématem se staly scénické přesahy a možnosti slova – různé podoby existence slova na scéně,“ upřesnila letošní téma Lenka Hodoušová, výkonná ředitelka centra Johan, které spolu se sdružením Nová síť festival pořádá.

Hlavní zázemí umělcům na sedm večerů opět poskytne alternativní prostor Moving Station neboli opuštěný objekt bývalého nádraží na Jižním předměstí. Velkou inventuru zahájí komponovaný site sepcific literární večer Slovu, slovo, slovem, který je výběrem zajímavých vystoupení z letošního festivalu Poezie na rynku, součástí ale bude také třeba slam poetry exhibice.

  • V.A.D. Kladno / Fe-érie o Kladně zdroj: Festival Velká inventura
  • Dům Bernardy Alby zdroj: Festival Velká inventura

Na programu festivalu je představení Dům Bernardy Alby v podání plzeňského ženského divadelního souboru Evrybáby i „zasněná tělesná performance“ Západní křídlo Ondřeje Lipovského, jenž ve své tvorbě propojuje současné fyzické divadlo a výtvarné umění. Divadelně antropologický exkurz do historie místa nabídne Fe-érie o Kladně souboru V.A.D., akční improvizaci slibuje D.I.S.harmonie v představení První vlak na panenství tlak.

„Ozdobou inventury jistě bude představení Found & Lost špičkové taneční skupiny VerTe Dance, která se spojila se švédskou choreografkou Charlotte Öfverholm,“ upozornil Roman Černík, umělecký ředitel centra Johan. „Tato představitelka fyzicky náročného, syrového pohybového divadla se ve svých performancích nevyhýbá drsným, někdy až sebedestruktivním obrazům lidského těla. Jejich tématy jsou především křehkost a brutalita mezilidských vztahů a rozkladná agresivita současného světa,“ doplnil.

Divadlení program doplní v objektu bývalého nádraží také výtvarný nebo hudební. „Velká inventura nabídne výstavu současného výtvarného umění (ART BUFFE), letos poprvé zařazujeme i diskuse o viděných představeních. Novinkou je propojení s koncertem skupiny DVA,“ představil doprovodné akce Černík.