Díky smrtící razii už každý ví, co je pencak silat

Praha - Indonéský film The Raid (česky Zátah nebo Razie) je jedním z nejúspěšnějších akčních snímků posledních let. Film je podle kritiků skvěle zvládnutou kombinací drsné akce, neustálého pohybu a perfektní choreografie. Kromě nečekaného obdivu kritiků a zájmu diváků po celém světě se mu podařilo získat pozornost pro pencak silat (čti: pentjak silat), tradiční bojové umění jihovýchodní Asie.

Příběh je velmi prostý. V Jakartě stojí opuštěný činžovní dům, který se stal útočištěm velmi nebezpečného gangu zločinců. Dům je považován za nedotknutelný - až do chvíle, kdy elitní jednotka dostane za úkol zneškodnit vládce podsvětí, který se tu ukrývá. Policisté se proplíží až do šestého patra, kde jsou však prozrazeni. Nezbývá, než se probít ven přes ohromnou přesilu vrahů a zabijáků vlastními pěstmi, a to v tradičním stylu pencak silat.  

Indonéské bojové umění zažívá díky filmovému plátnu renesanci. „Když na tento film přijdou diváci v USA, Británii, ve Francii nebo kdekoliv jinde, kteří se najednou dozví o tomto bojovém umění, a lidé, kteří se ho chtějí naučit, pak jsme naši práci zvládli dobře,“ říká režisér snímku Gareth Evans.

Evans je původně velšský filmař, který ale přesídlil do Indonésie. S představitelem hlavní role snímku se setkal při natáčení dokumentárního filmu. Hvězdy snímku totiž nejsou profesionální herci, nýbrž skuteční mistři bojového umění. Roli policejního šéfa ztvárnil Iko Uwais, bývalý šampion pentcak silat. Představitel jeho mafiánského protivníka Yayan Ruhian je také mistrem pentcak silatu a svého času byl mezinárodním rozhodčím tohoto bojového sportu.

Pentcak silat charakterizuje elegantní a estetický pohyb, rychlá změna vysokého a nízkého postoje a nečekaný úder. Každá z různých technik se přitom nacvičuje velmi dlouho pouze pomalu a velmi precizně. Na Filipínách, v Indonésii nebo v Malajsii toto bojové umění využívají policisté a v rámci sebeobrany se jej místy učí i děti ve školách.

Syrovost, rychlost a autenticita zabraly. V Indonésii se film stal hitem a tržby lámou rekordy. „Líbila se mi akčnost i příběh. Je to dobré pro filmový průmysl v Indonésii. Jsem na to pyšná,“ říká jedna z indonéských divaček.

Kromě ocenění na festivalu v Torontu sklidil film ovace při promítání ve španělském Sidges, v jihokorejském Busanu nebo na americkém Sundance. Snímek vznikl během tří měsíců za pouhý milion dolarů. „Chtěli jsme udělat film, na který bychom se sami rádi dívali. Vůbec jsme nepomysleli, že by mohl mít takový úspěch,“ tvrdí Evans.

Film koupila společnost Sony Pictures a v amerických kinech je na vynikajícím 11. místě žebříčku návštěvnosti. Za měsíc od premiéry ho viděly dva miliony lidí. Producenti proto již plánují pokračování, tentokrát slibují akci přímo z jakartských ulic plných násilí.

THE RAID (v originále Serbuan Maut, tedy Smrtící razie) - Indonésie / USA, režie Gareth Evans, hrají Iko Uwais, Doni Alamsyah, Yayan Ruhian. 2011, 101 minut.

Renesance bojového umění (zdroj: ČT24)