Roger Federer a Rafael Nadal hrají na kurtu A studia Rubín

Praha - Novinkou autorů Petra Kolečka a Jakuba Prachaře je hra nazvaná Federer - Nadal, v níž se inspirovali životy těchto tenisových hvězd. Diváky zavádí na kurt wimbledonského All England Clubu. Kolečko ji před včerejší premiérou v pražském A studiu Rubín označil za projekt pro radost, který podporuje divákovu představivost. První reprízy bude mít 8. a 30. května.

Dva matadory bílého sportu ztvárňují Jakub Prachař (Španěl Rafael Nadal) a Marek Taclík (Švýcar Roger Federer). Současně však hrají i další postavy. Na poměry této komorní scény inscenace využívá hodně techniky a efektů. „Já se tam objevím v roli rozhodčího a právě techniku mám na starosti. Na režii jsme se ale podíleli všichni tři,“ říká Kolečko. Režijní dohled měl v závěru zkoušek Martin Kukučka, choreografkou byla Adéla Laštovková Stodolová.

S myšlenkou na tento projekt ho prý před rokem oslovil Prachař. „Původně jsme se v něm měli objevit jen my dva, ale jako amatérský herec jsem to nechtěl poškodit, takže jsme přizvali Taclíka,“ uvedl Kolečko. Psaní hry podřídili skutečným charakterům obou matadorů tenisového kurtu, kteří mezi jednotlivými výměnami vedou vnitřní monology.

„V těchto odbočkách dojde na určité naše představy o jejich soukromém životě. Zamýšlíme se nad tím, čím takový hrdina jakožto sportovec je a co to pro něj znamená. Tenisté totiž musí dřít už od malička a nežijí vlastní životy,“ dodal autor, který tenis na jevišti pokaždé ztvárňuje trochu jinak, což má být překvapením pro diváky. Tenisové hvězdy nejsou jedinou sportovní inspirací pro současné divadelníky. Úspěšné bylo například provokativní rozhlasové drama Davida Drábka o Heleně Fibingerové pod názvem Koule.

Petr Kolečko má na kontě téměř dvacet divadelních textů, mezi nimi i ty, v nichž se inspiroval skutečnými osobnostmi a sportovním prostředím. Jeho hra o popové zpěvačce Britney Goes to Heaven, kterou uvedlo ostravské Divadlo Petra Bezruče, byla přeložena do angličtiny a v roce 2007 prezentována jako scénické čtení v New Yorku. Za hru Láska, vole získal Cenu Evalda Schorma. Bakalářský projekt Soumrak bodů se hrál v Disku, natočil ho Český rozhlas. Byl spoluautorem seriálu Okresní přebor. S Tomášem Svobodou napsal kritikami ceněný alternativní muzikál Pornohvězdy a „hru se zpěvy“ Jágr, Kladeňák, která měla v roce 2009 premiéru v Městském divadle Kladno. Právě tuto scénu, kde oba působili v pozici dramaturga a uměleckého šéfa, letos v dubnu opustili, když se prý rozešli „po lidské i profesionální stránce“. Kolečko je tři roky uměleckým šéfem A Studia Rubín.

Federer - Nadal je projekt pro radost (zdroj: ČT24)