Buty sledovali pomačkaný svět. Výsledkem je Duperele

Ostrava - Že „Paul McCartney prodal basu v Opavě“ nebo že po kořalce je možno „dupať až do rána“ prozrazuje skupina Buty mimo jiné v textech nového alba, které vyjde 25. května. Deska Duperele bude obsahovat 13 základních písní a k tomu několik bonusových verzí.

Název alba je v ostravském dialektu označením pro drobnosti, maličkosti a zbytečnosti. „Duperele jsou ne vždy prvoplánově popově jednoduché songy k naší ne vždy křišťálově čisté době,“ poznamenal k nejnovějšímu počinu kapely bubeník Richard Kroczek.

Novou desku vydávají Buty po šesti letech. „K nahrání nové studiové desky jsme se dostali za tak dlouhou dobu, protože jsme hodně koncertovali, také kolem sebe sledovali pomačkaný svět a čekali na tu správnou chvíli. Ta přišla až v poslední době, kdy jsme už začali vnitřně cítit, že je třeba něco nového udělat,“ podotkl Kroczek. 

Kromě CD si bude možné jednotlivé písničky hned v den premiéry koupit v digitální podobě na adrese Supraphonline.cz a zároveň se dostane do nabídky dalších digitálních servisů, jako jsou například MusicJet a iTunes.

Buty, populární skupina z Ostravy, vznikla v roce 1986 ze skupin U238 a B komplex. Zakládajícími členy jsou Richard Kroczek (bicí) a Radek Pastrňák (kytara, zpěv). Současnou sestavu ještě tvoří Petr Vavřík (baskytara), Milan Nytra (klávesy) a Milan Straka (dechové nástroje). V hudbě Buty se mísí velké množství stylů s nápaditými a vtipnými texty.

Debutové album Pískej si, pískej Buty vydali v roce 1992, za písně k filmu Jana Svěráka Jízda obdrželi Českého lva 1994 za nejlepší hudbu. Za jejich nejlepší nahrávky hudební publicisté považují Dřevo z roku 1995. Zatím poslední nahrávka Votom vyšla v roce 2006.