Skutečnost a legenda o lovci nacistů

Praha – Nevěřím v kolektivní vinu Němců, vždyť Židé jsou oběťmi kolektivního obviňování už dva tisíce let. Mimo jiné i často kritizovaný výrok zaznamenává životopis „lovce nacistů“ Simona Wiesenthala, který vychází v těchto dnech v češtině. Autorem biografie je izraelský historik Tom Segev, svůj titul přijel do Prahy představit osobně.

Kniha s podtitulem „Skutečnost a legenda“ zachycuje pravdu i mýty, které se kolem Wiesenthala vytvořily. Včetně těch, které o sobě šířil sám. „Většinou si nevymýšlel, ale dramatizoval, přidával, přikrášloval. Nejvíc mě zajímalo, proč to dělá?“ říká o zapisování Wiesenthalových vzpomínek Segev.

Životopis „lovce nacistů“, který zemřel v roce 2005, nijak neidealizuje a kriticky popisuje jeho neklidný život. Wiesenthal (mimochodem v roce 1932 vystudoval architekturu na pražském ČVUT) přežil holocaust jako vězeň několika nacistických koncentračních táborů, z nichž poslední byl Mauthausen. Sám ztratil za války téměř devadesát svých příbuzných. Přesto prý nikdy nemluvil o pomstě, ale o spravedlnosti. Říkal, že nelze žít ve světě, ve kterém je spravedlnost jen prázdné slovo.

Největší prostor věnuje Segev Wiesenthalovým kauzám, především jeho stopování Adolfa Eichmanna a dalších významných nacistických zločinců, a četným Wiesenthalovým sporům, například jeho konfliktu s rakouským kancléřem Brunem Kreiskym či sporu ohledně válečné činnosti.

„Lovce nacistů“ líčí jako člověka, který se vrhá do řady kontroverzí, který se mýlí, je ve svém úsudku o nacistických zločincích ovlivňován svými politickými názory či se snaží manipulovat média. „Řekl by, že alespoň nemá nějaký nacistický zločinec klidný spánek, protože si myslí, že pro něj Simon Wiesenthal přijede,“ podotkl Segev.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Kniha se nevyhýbá ani různým zákulisním hrám a epizodám, včetně Wiesenthalovy spolupráce s tajnými službami, zejména izraelskou a americkou. „Předstíral, že má ve své moci dohromady CIA, KGB a izraelský Mossad. Ale ve skutečnosti to byl velmi osamělý člověk, který sedí v malé kanceláři, vystřihuje z novin a hledá adresy,“ tvrdí autor knihy.

Tom Segev / Simon Wiesenthal - Skutečnost a legenda. Paseka, přeložila Tereza Černá. 490 Kč.

Tom Segev (* 1945) patří mezi takzvané nové historiky, kteří v 80. letech začali zkoumat tehdy právě otevřené izraelské archivy a začali přepisovat dosavadní izraelské dějiny. Také Segev se výrazně zasloužil o vytváření kritického pohledu na izraelské dějiny, zejména na vznik moderní izraelské společnosti a na vztahy mezi Izraelci a Palestinci.

Ve svých knihách rekonstruuje některé z izraelských národních mýtů a ukazuje moderní izraelské dějiny jinak, než jak je Izraelci nacházejí ve svých učebnicích dějepisu. Jeho knihy The Seventh Million: Israelis and the Holocaust (Sedmý milion: Izraelci a holokaust, 2000) a One Palestine, Complete. Jews and Arabs Under the British Mandate (Jediná Palestina: Židé a Arabové pod britským mandátem, 2000) se staly světovými bestsellery.