ČT patří k Jednomu světu

Praha – Na 13. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět bude promítnuto 104 titulů z více než 40 zemí světa. Některé z nich vznikly v koprodukci České televize, která je hlavním mediálním partnerem letošního ročníku - a vedle podpory festivalu spotovou kampaní je také zastoupena v některých festivalových sekcích. Jeden svět 2001 se koná od 8. do 17. března 2011 v Praze. V průběhu března a dubna se projekce a doprovodné akce přesunou do dalších 33 měst po celé České republice.

ČT je mimo jiné partnerem nové kategorie festivalu Nová média mění společnost, v níž soutěží kampaně využívající moderní technologie. Členem odborné poroty bude výkonný ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich.

Na webovém speciálu ČT se zájemci mohou podívat na výběr toho nejlepšího z kategorie NonComm, která představuje krátké sociální spoty o lidských právech z celého světa, a hlasovat o nejzajímavější spot. Speciál nabízí zdarma ke zhlédnutí také tři filmy ze sekce Člověk v tísni uvádí – každé pondělí počínaje 21. únorem je zpřístupněn jeden film. V průběhu festivalu, bude možné na stránkách sledovattradiční Střípky Jednoho světa – každodenní festivalové zpravodajství vysílané od 9. do 17. března na ČT2.

Festival podpoří rovněž portál ČT24, který jako v loňském roce přinese některé související akce v on-line přenosech. Na webu se tak objeví např. přenos z akce Večer pro nová média v divadle Archa (ve čtvrtek 10. března od 19:00 hod.). Přenášet se budou také diskuse po projekcích festivalových filmů v pátek 11. března opět z divadla Archa (Panelová debata po filmu Haiti - zemětřesení zblízka) a o víkendu 12. a 13. března pak ze sálů Městské knihovny. Zde se uskuteční panelová debata po filmu Nové tváře Itálie a v neděli pak diskuse po projekci snímku Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace.

Na festivalu budou promítány i dokumenty z produkce či koprodukce České televize: Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace Radima Procházky, Evoluce 4 z revoluce – díly o Janu Rumlovi a Martinu Mejstříkovi v režii Jana Šikla a Pavla Kouteckého, Katka Heleny Třeštíkové, Po dlouhé noci den Tomáše Kudrny, Pozemšťané, koho budete volit? Lindy Jablonské, Tak to vidím já – Amia Břetislava Rychlíka, Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, Ženy SHR Martina Duška a Ondřeje Provazníka.

Filmy ČT, které uvedl Jeden svět loni, si mohou diváci připomenout v archivu iVysílání. Jedná se o Auto*mat Martina Marečka, Holky z fildy Taťány Markové a Natašy Dudinski, Nevítané Tomáše Škrdlanta, Pahrbek český Lucie Králové a Zemi snů Martina Ryšavého.

Drnovické catenaccio
Zdroj: ČT24/ČT