Nová sezona lodi Tajemství aneb Mloci v rytmu Aquajazzu

Praha - Loď Tajemství Divadla bratří Formanů se po technické kontrole a opravě vrátila na náplavku u Rašínova nábřeží v Praze 2 a připravila ve své historii dosud nejširší nabídku akcí. Tato specifická scéna vznikla před dvanácti lety v rámci projektu Praha evropské město kultury 2000 a postupně se proměnila v originální multižánrové centrum.

"Dramaturgie letošní sezony je založena na představeních domácích i zahraničních souborů, jejichž tvorba souzní a invenuje poetice Divadla bratří Formanů, tedy tvůrců, kteří jsou umělecky i programově „na stejné lodi“ a jsou si vzájemnou inspirací. Nově prostor funguje spíše jako stagionna, která hostí jeden projekt vždy několik dní po sobě," uvádějí organizátoři.

Autor a režisér Ondřej Lážnovský, motivovaný románem Karla Čapka, nastudoval novinku s Divadlem AQUALUNG, a sice Válku s mloky. V premiéře ji soubor uvede již příští týden, 23. a 24. května ve 20:30 hod. Loď představí i jejich další hry s živou hudbou (tentokrát nese doprovodná kapela název Aquajazz), reprízovat se bude Mistr Hus a Pytlákova schovanka 2010 aneb Šlechetný milionář. „AQUALUNGU se zase povedlo dát dohromady to, co vždycky deklaruje - hovořit o vážných věcech s humorem,“ uvedl principál Lubor Šplíchal.

Petr Forman na včerejší tiskové konferenci zdůraznil zaměření na kvalitu připravovaných představení a možnost jejich dlouhodobějšího setrvání na lodi. „Ti, co přijdou na loď, jsou špičkoví komedianti a získat je je někdy těžké. Z dramaturgického pohledu přecházíme z repertoárového provozu na stagionový… Jsem pro, aby dobré věci vidělo co nejvíce lidí.“

Loď chystá vedle divadelní produkce také lepší zázemí pro účinkující, které ve stylu funkcionalistických dřevěných maringotek navrhl bratranec bratří Formanů, Jan Forman. Vznikla tak další hygienická zařízení, šatny i místa pro nocleh. „Začali jsme o tom přemýšlet tak, abychom dokázali prostor zhodnotit více než dříve,“ zmiňuje Petr Forman a doporučuje, mimo jiné, sólové představení Paper cut izraelské loutkářky a zpěvačky Yael Rasooly, které se uskuteční na konci června a v němž osamělá sekretářka oživuje černobílé fotografie starých filmových časopisů.

  • Yael Rasoola zdroj: Divadlo bratří Formanů
  • Yael Rasoola / Paper Cut zdroj: Divadlo bratří Formanů

V červenci přiveze belgicko-francouzská dvojice Duo Leo kus Seul avec vous, vycházející ze stylů současného cirkusu. Tradici pouličního umění a nového cirkusu po prázdninách zastoupí také francouzské trio 2 Rien Merci se speciálním stanem na palubě a titulem Gramoulinophone nebo italsko-francouzský akrobatický soubor Cie Circoncetrique. Plavební sezonu uzavře premiéra Petry Půčikové a Patrika Vojtíška Elyzabeth & Taylor uvádějí Cabaret Illusion. 

K lákadlům patří též sobotní výtvarné, hudební či kuchařské Mezigenerační dílny pro děti, jejich rodiče a prarodiče, které proběhnou na lodi, na náplavce nebo v Café Rozmar. Součástí sobotních workshopů budou pohádky a čtení z tvorby divadla Krapet, Divadelních lázní, Listování cz… Na lodi Tajemství potkáte Dětský KOMIKSFEST! a závěrečný večer Mezinárodního festivalu Nultý bod 2012. Nově estetiku prostoru využijí Slavnosti Slunovratu Divadla Kampa s Jaroslavem Duškem coby průvodcem. Pojítkem všech událostí nové sezony je společný mezigenerační zážitek.