Začíná 65. ročník filmového festivalu v Cannes

Cannes - Ve francouzském letovisku Cannes začíná ve středu 65. ročník filmového festivalu. Na jedné z nejprestižnějších soutěžních přehlídek filmů na světě bude uvedeno 90 celovečerních snímků, z nichž 21 se bude v hlavní soutěži ucházet o Zlatou palmu pro nejlepší film. Ve vedlejších soutěžních sekcích se objeví české krátké snímky Tambylles a Tramvaj.

O Zlatou palmu budou soutěžit nejnovější snímky takových věhlasných režisérů, jako jsou Kanaďan David Cronenberg, Rakušan Michael Haneke nebo 90letá legenda francouzského filmu Alain Resnais. Všechny soutěžní filmy budou uvedeny ve světových premiérách.

O zahajovacím filmu Království vycházejícího měsíce, který již měli možnost vidět novináři, česká filmová kritička Darina Křivánková prostřednictvím telefonátu z Cannes řekla: „Film Wese Andersona je velmi barevný a velmi stylizovaný příběh. Režisér i zde zůstal věrný svým groteskním podobenstvím, rozehrává děj na skautském táboře. Skautíci v krátkých kalhotách úsměvně rozehrávají podobenství o svobodě. Film doprovází velmi početná delegace včele s Brucem Willisem. Večer se dá očekávat široká plejáda filmových hvězd, které projdou po červeném koberci, aby populární festival zahájily.“

Království vycházejícího měsíce / Moonrise Kingdom - režie: Wes Anderson
Zdroj: ČT24/Festival v Cannes

Kritička dále v telefonátu upozornila, že letošní soutěžní nabídka je plná hvězdných tvůrců, kteří si už pocty z festivalu v Cannes v dřívějších ročnících odnesli. "Tentokrát zde není příliš nováčků a dokonce letos mezi filmaři nefiguruje ani jedno ženské jméno. Z těchto důvodů se pravděpodobně nebude opakovat loňské překvapení v podobě filmu Umělec, od kterého se nic moc neočekávalo, spíše vůči němu panovala mírná skepse a nakonec film slavil velké úspěchy, korunované Oscarem,“ dodala Křivánková.

Z dřívějších držitelů Zlaté palmy budou letos o ocenění znovu usilovat kromě předloňského vítěze Hanekeho (Amour/Láska) britský režisér Ken Loach (The Angel's Share/Andělská daň) a Rumun Cristian Mungiu (Dupa dealuri/Za kopci).

Hlavní porotě bude předsedat italský režisér Nanni Moretti a zasednou v ní také skotský herec Ewan McGregor, německá herečka Diane Krugerová a francouzský módní návrhář Jean-Paul Gaultier.

Festival v Cannes je nejen filmovou, ale také významnou společenskou událostí. Po červeném koberci se hned ve středu projdou Bruce Willis a Tilda Swintonová, kteří účinkují v zahajovacím filmu festivalu Moonrise Kingdom (Království vycházejícího měsíce).

V Cannes jsou rovněž očekáváni Nicole Kidmanová a možná i „Brangelina“, tedy nejslavnější hollywoodská dvojice Brad Pitt a Angelina Jolie. Pitt každopádně oznámil, že se chce zúčastnit premiéry filmu Killing Them Softly (Tiché zabíjení) nizozemského filmaře Andrewa Dominika. Dalšími očekávanými hvězdami jsou Robert De Niro, Roman Polanski, Sean Penn i domácí herečky Isabelle Huppertová, Charlotte Gainsbourgová a Juliette Binocheová.

Mladou generaci budou reprezentovat Robert Pattinson a Kristen Stewartová známí z teenagerské Twilight ságy. Pattinson se představí v Cronenbergově filmu Cosmopolis a Stewartová ve filmové adaptaci kultovního románu Jacka Kerouaka On the Road (Na cestě) od brazilského režiséra Waltera Sallese.

Filmových přepisů známých literárních děl letos diváci v Cannes uvidí více. Na plátně tak ožijí díla Ernesta Hemingwaye, Françoise Mauriaka nebo Alfreda Musseta.

České zastoupení

Mezinárodní filmový festival v Cannes uvede ve studentské soutěžní sekci Cinéfondation absolventský snímek studenta FAMU Michala Hogenauera nazvaný Tambylles.

V soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs se objeví snímek režisérky Michaely Pavlátové Tramvaj, který vznikl v produkci Negativu a francouzské společnosti Sacrebleu Productions.

Na filmovém trhu budou promítnuty čtyři celovečerní snímky: Až do města Aš Ivety Grófové, Čtyři slunce Bohdana Slámy, Příliš mladá noc režiséra Olmy Omerzua a Saxána a lexikon kouzel Václava Vorlíčka.