Duo Učidaová a Kožená se představí na Pražském jaru

Praha/Berlín - Za obdivuhodnou a inspirativní osobnost považuje mezzosopranistka Magdalena Kožená slavnou japonskou pianistku Micuko Učidaovou, která ji dnes 16. května doprovodí na pěveckém recitále festivalu Pražské jaro. Světově uznávané interpretky se poprvé společně představí před českým publikem ve svém oblíbeném repertoáru Gustava Mahlera, Clauda Debussyho a Oliviera Messiaena.

„Micuko je pro mne obrovskou inspirací. Vždy ráda hraje věci, které jsou pro klavíristy výzvou. Například Rückertovy písně napsané pro orchestr. Není to úplně lehké, na klavír dosáhnout takových barev, zvuku… a málokterý klavírista se do takto obtížné skladby pouští,“ říká Kožená.

Koncertní křídlo zní jako celý orchestr

Právě Učidaová dokáže podle Kožené rozehrát koncertní křídlo tak, aby znělo „jako celý orchestr“. Slavnou virtuosku vnímá Kožená jako jednu z pěti nejlepších klavíristek současnosti. Již dlouho vyprodaný pražský koncert je součástí jejich druhého společného turné, po Praze zavítají ještě na dvě vystoupení do Londýna. Ve stejném repertoáru se představily i v neděli v italské Perugii.

Micuko Učidaová
Zdroj: ČT24/ISIFA

Na recitále Pražského jara ve Dvořákově síni Rudolfina zazní mimo jiné Malá rýnská legenda z Mahlerova písňového cyklu Chlapcův kouzelný roh, od francouzského impresionisty Debussyho Tři Bilitiny písně a Zapomenuté arietty a Messiaenovy Básně pro Mi.

„Francouzská hudba je pro mě nesmírně vizuální a snaží se hrát s barvami. Micuko Učidaová má neuvěřitelnou techniku, co se týče používání pedálů, a vypilovaných mnoho způsobů, jak s klavírem pracovat v jeho barevnosti,“ míní Kožená.

Vystoupení uznávané britské pianistky japonského původu bude pro českou metropoli výjimečnou událostí, samostatný recitál zde ještě neměla. Učidaová vystupuje daleko méně než její klavírní kolegové. Ročně odehraje pouze kolem padesáti koncertů. O to vzácnější je podle pěvkyně příležitost slyšet Učidaovou naživo.

„Ona se na všechno neuvěřitelně připravuje. Než vyjde na pódium s jednou věcí, tak stráví mnoho času nad přípravou. Neříkám, že jiní klavíristé také necvičí, ale ona je tímto specifická…,“ zdůraznila Kožená. Největší přehlídka klasické hudby v Česku začala v sobotu 12. května a potrvá do 3. června.