Johnny Depp je fiktivní Tonto a čestný Komanč

Albuquerque (USA) - Americký filmový herec Johnny Depp se stal čestným členem indiánského kmene Komančů. Oznámila to na webu Indian Country členka kmene LaDonna Harrisová. Podle ní náčelník Komančů Johnny Wauqua předal Deppovi při ceremonii v jejím domě v Albuquerque v Novém Mexiku minulý týden dokument o jeho „adopci“ kmenem Komančů. Depp již dříve tvrdil, že má kapku indiánské krve, prý buď čerokíjské, nebo kmene Krí.

Harrisová, která je zakladatelkou a předsedkyní organizace Američané za indiánské šance (AIO), mu nabídla vstup do kmene i proto, že v té době natáčel v Novém Mexiku film The Lone Ranger (Osamělý strážce), nové zpracování příběhů o fiktivní postavě maskovaného texaského muže zákona.

Depp hraje jeho indiánského společníka Tonta. Film The Lone Ranger natáčí režisér Gore Verbinski a producentem je Jerry Bruckheimer, tedy stejný tým, který stál za úspěchem série Piráti z Karibiku.

Tradiční obřad se konal 16. května v domě Harrisové v Albuquerque v Novém Mexiku. Přítomen byl předseda kmenové vlády Johnny Wauqua, zaměstnanci AIO i blízcí rodinní příslušníci. Na konci obřadu, v souladu s tradicí, obdaroval Depp účastníky na znamení vděčnosti.

Komančové původně patřili do etnické skupiny Šošonů žijící ve Skalistých horách. Na počátku osmnáctého století přesídlili k jihozápadu; dodnes si říkají „Vládci jižních plání“. Jejich život na prériích byl převážně založen na lovu bizonů a chovu koní. Jakožto kočovní lovci s lehkou výzbrojí na vytrvalých koních se stali obávanými válečníky.

Války s Mexičany a bílými Američany i nemoci, které do jejich zemí zavlekli osadníci, znamenaly katastrofu. Počet Komančů se během 19. století snížil ze zhruba čtyřiceti tisíc na pouhých patnáct set.

Dnes žijí Komančové usedle, hovoří převážně anglicky a vyznávají křesťanství; hlásí se hlavně k Native American Church, kterou založil komančský náčelník Quanah Parker. Patří také k nejvzdělanějším indiánským etnikům a mají i vlastní vysokou školu, Comanche Nation College.