Ostravu letos zpestří Nick Cave či Youssou N'Dour

Ostrava - Hlavními hvězdami desátého ročníku festivalu Colours of Ostrava, který se koná od 14. do 17. července v zeleném srdci severomoravské metropole, budou jistě Grinderman - projekt Nicka Cavea a jeho spoluhráčů z kapely The Bad Seeds - a Youssou N'Dour. Senegalský zpěvák, považovaný za nejznámějšího afrického hudebníka všech dob, se na pódiu objeví s dvacetičlenným doprovodem. Celkem se na 16 scénách v centru Ostravy představí na 160 kapel a dýdžejů. Více než 40 jich přijede ze zahraničí.

„Jubilejní ročník pro mě znamená velkou výzvu. Více než v předchozích letech jsme posílili program,“ uvedla Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně Colours of Ostrava.  Festival začne zostra - soubojem balkánských dechovek Balkan Brass Battle s Fanfare Ciocarlia a Boban i Marko Marković Orkestar. „Budou to dvě hodiny nabité tím nejlepším, co je možno v této oblasti slyšet,“ slibuje Zlata Holušová.

Ze zahraničních kapel do Ostravy zavítají také mimo jiné hráč na nejrůznější exotické nástroje, označovaný za zakladatele world music, Stephan Micus, bývalý člen Dead Can Dance Brendan Perry nebo miláčci britské hudební kritiky The Horrors. Těšit se návštěvníci mohou třeba i na post-punkové Swans nebo křehkou a osobitou písničkářku Joan As Police Woman.

Reportáž Moniky Horsákové (zdroj: ČT24)

K největším hvězdám patří král world music, senegalský zpěvák Youssou N'Dour. „V Africe má takové postavení, že by jej mnozí viděli rádi jako prezidenta Senegalu,“ tvrdí Zlata Holušová. A také Nick Cave, který se postará o závěr letošního Colours of Ostrava. „Přiveze svou formaci Grinderman. Je to koncert s nevídanou energií, s obrovskými hudebními přesahy. Bude to tečka, po které už nelze nic říct,“ uzavírá zahraniční hudební nabídku desátého ročníku Holušová.

Z tuzemských kapel svou účast přislíbili například Divokej Bill, Garage & Tony Ducháček, Jiří Schmitzer, Monkey Business, Priessnitz, Plastici, Vltava nebo držitelé tří Českých lvů za rok 2010 Nightwork.

„Potvrzená jména ukazují, že po deseti letech Colours of Ostrava již dávno není festivalem pouze world music, ale dospělým festivalem nabízejícím velmi širokou škálu hudebních stylů – od současného indie rocku až po legendy jazzu,“ upozornila ředitelka festivalu Zlata Holušová.