František Skála tu kytáru dělal kvůli sobě

Olomouc - Kytary ze dřeva či překližky vyráběli pod vedením sochaře, malíře a hudebníka Františka Skály účastníci workshopu Heavy jako Metal v Muzeu umění v Olomouci. Akce byla součástí doprovodného programu k výstavě, která od dubna představuje autorovy kresby, malby i objekty. Nápad zasvětit workshop právě kytarám vznikl proto, že tento hudební nástroj je velmi výrazným výtvarným prvkem ve Skálově díle.

„Když se řekne Skála, vybaví si znalci jeho díla okamžitě kytary. Dělá je nejen jako artefakty na zeď, ale některé jsou i funkční a hraje na ně ve skupině M. T. O.,“ uvedl  lektor muzea David Hrbek. Většinu Skálových kytar si mohou zájemci prohlédnout i na olomoucké výstavě.

První kytaru autor vytvořil zhruba v roce 1983, celkem jich je kolem 20. „Hlavně jsem účastníkům workshopu říkal, že se kytara nedá udělat během tří hodin. Já ji dělám tři dny a člověk k tomu potřebuje tisíc věcí a speciální nářadí. Alespoň si mohli trochu zkusit, jak to jde. Jsou k tomu potřeba základní řemeslné dovednosti,“ uvedl Skála. Sám si kytary vytváří pro radost. „Je to zřejmě nekončící řada, taková klukovská záležitost,“ doplnil.

Účastníci workshopu, o nějž byl podle Hrbka velký zájem, si tělo a krk nástroje museli připravit již doma. „Krk jsem udělal ze staré lyže a na tělo použil dřevo, které jsem našel s kamarády v lese. Ve volném čase hraju na kytaru a ukulele, chodím do výtvarky a rád vyrábím věci ze dřeva. Moc se mi líbila výstava, tak jsem se přihlásil,“ uvedl třináctiletý Vojtěch Nejeschleba z Olomouce. Vlastní kytaru si na workshopu vyráběl i jeho mladší bratr Matěj. „Kytary budou mít čestné místo v pokojíčku, uprostřed bude normální kytara,“ prozradila maminka obou hochů.

Nabídka vyrobit si kytaru pod dohledem známého výtvarníka zaujala i studentku výtvarné výchovy olomoucké Univerzity Palackého Michaelu Loučkovou. „Já převážně kreslím, toto je zase něco jiného. Výroba kytary je sice náročná na čas, ale určitě nejde o nemožný úkol,“ uvedla studentka, která využila kromě překližky například barevné drátky či knoflíky.

Skálova olomoucká výstava je podle zástupců muzea dosud nejvýznamnější přehlídkou autorovy tvorby. Vystaveny jsou i jeho fotografie a Divadlo hudby představuje také více než stovku Skálových ilustrací z 11 knížek. Výstava v Muzeu umění potrvá do 19. srpna.

Vydáno pod