Norimberk žije Dürerem

Norimberk - Nejrozsáhlejší německou výstavou děl renesančního mistra Albrechta Dürera za posledních 40 let si bavorský Norimberk připomíná svého nejslavnějšího rodáka. Ten patří k jednomu z hlavních turistických lákadel města, kde návštěvník jen stěží nenarazí na místa spojená s působením uměleckého velikána, nesoucí jeho jméno, nebo alespoň na upomínkové předměty, které se na něm snaží vydělat.

„Raný Dürer“ se nazývá expozice norimberského Germánského národního muzea, které pro ni shromáždilo téměř 200 originálních děl slavného malíře a grafika, jeho vzorů, žáků a současníků. Od samotného Dürera pochází 120 prací, které vytvořil v letech 1484 až 1505.

Nechybí tak mezi nimi jeho nejznámější obrazy jako Uctívání krále, které zapůjčila florentská galerie Uffizi, série 14 výjevů z apokalypsy ani jeho asi nejproslulejší autoportrét nazvaný V kožešinovém kabátu. V jeho případě se však jedná o reprodukci, neboť originál odmítli kurátoři mnichovské Staré Pinakotéky kvůli jeho špatnému stavu do Norimberku převézt. Celkem Germánskému národnímu muzeu svá díla zapůjčilo 51 světových galerií a muzeí. K vidění tam budou do 2. září.

Dílo Albrechta Dürera / freska
Zdroj: ČT24/Muzeum Norimberk

Výstava podle tvůrců ukazuje, jak se „německý Leonardo da Vinci“ ještě za svého života proměnil ze syna zlatníka v jednoho z nejuznávanějších renesančních umělců Evropy, který se ve své době těšil velké přízni bohatých a mocných. Německý tisk ho dokonce neváhal nazvat „popstar renesance“.

Jeho hvězdnému statusu odpovídaly i jeho příjmy. „Když v roce 1528 umřel, byl to velmi bohatý muž - na dnešní poměry,“ tvrdí koordinátor projektu Thomas Eser. Dürer podle něj nashromáždil jmění okolo 6 000 guldenů, což nyní odpovídá asi šesti milionům eur, tedy v přepočtu více než 150 milionům korun.

„Dürer byl hodně drahý,“ vysvětlil původ této sumy. Za obraz normálních rozměrů podle Esera požadoval částku, která by se dnes pohybovala v řádu desetitisíců eur (statisíců Kč), u velké malby musel prý zájemce ještě jednu nulu přidat. Jak pro názornost upozorňuje jedna z interaktivních expozic, velká oltářní malba od Dürera v jeho době stála stejně jako dům v Norimberku.

Odborníci nicméně soudí, že si tuto exkluzivitu mohl díky svému talentu a dovednostem dovolit, což podle nich dokazuje i nynější výstava. Ta kromě maleb představuje kresby, akvarely, mědirytiny, dřevořezy či knižní tisky.

Dílo Albrechta Dürera / freska
Zdroj: ČT24/Muzeum Norimberk

„Dürer nenudí, protože vždycky pracoval s velkou zručností, bez zábran a neobyčejně precizně,“ míní kurátor Daniel Hess, podle něhož Dürerovy obrazy působí velmi živě. Výstava se také okamžitě od svého zahájení stala obrovským magnetem a čekají se na ni dlouhé fronty.

V bavorském městě ležícím asi hodinu jízdy od českých hranic se malíř v roce 1471 narodil a v nedožitých 57 letech tam i zemřel. Dodnes zde stojí roubený dům, v němž od roku 1509 žil a tvořil, a bývalý hostinec, do kterého chodil. V Norimberku nechybí Dürerova socha v nadživotní velikosti vévodící Dürerově náměstí, v jeho okolí turisty láká Dürerova pivnice, Dürerova čajovna a přenocovat mohou v Dürerově hotelu.

Akce s tématem Albrechta Dürera

• 24. květen – 2. září 2012

„Raný Dürer“ – největší výstava děl Albrechta Dürera v Německu za posledních 40 let. Vůbec poprvé se zabývá velká výstava ranými díly Albrechta Dürera a životními podmínkami mladého malíře, které umožnily jeho jedinečné dílo.

• Léto 2012

Slavnostní otevření „Dürerova sálu“ v domě Albrechta Dürera

Rodný dům umělce byl v posledních měsících nově koncipován a nyní se představuje veřejnosti. Vrcholem přestavby je otevření tzv. Dürerova sálu, ve kterém budou k vidění všechna nejdůležitější umělcova díla v historických kopiích.

• Od července 2012

Prezentace pod širým nebem: Dürerovi sousedé

Jako doplnění hlavní výstavy v Germánském národním muzeu se koná prezentace pod širým nebem v historickém centru Norimberka – a odpovídá na otázku, jak důležití byli pro Dürerovu kariéru sousedé, přátelé, obdivovatelé a mecenáši.

• 3.–8. srpen 2012

Dürerův triumfální průvod – norimberská radnice

Jedinečný Dürerův víkend na norimberské radnici! Na norimberské radnici znovu ožije zapomenutý Dürerův nástěnný cyklus, jehož vytvořením byl pověřen roku 1521. K zhlédnutí zde budou originální nástěnné fresky, dosud neznámý obrazový materiál a předělávky z pozdější doby.