Tři knižní tipy Petra Fischera

Petr Fischer, šéf kulturní redakce ČT, připomíná svými knižními tipy tři výročí. Nádhera života je románem o milostném vztahu Franze Kafky, který zemřel 3. června 1924. V Životě na Olympu se Věra Časlavská, jež nedávno oslavila 70. narozeniny, ohlíží za svými vzestupy a pády. Trochu jiný pohled na Reinharda Heydricha, na něhož byl 27. května před 70 lety spáchán atentát, slibuje první české vydání vzpomínek jeho ženy.

Michal KUMPFMÜLLER / Nádhera života
(Mladá fronta, překlad Věra Koubová, 249 Kč)

Anotace: Milostný román německého romanopisce o vztahu Franze Kafky a Dory Diamantové. Petr Fischer o knize: Nejvíc mě fascinovalo to, jak Kumpfmüller popisuje vznik tohoto vztahu, prostřednictvím jednotlivých drobných detailů a neustálé proměny perspektivy. Jednou se na něj díváme z pohledu Franze Kafky, jednou z pohledu Dory, jednou z pohledu Maxe Broda. Právě proměnou perspektiv, kumulováním detailů a myšlenek vzniká zajímavý obraz vztahu, který byl v literatuře už mnohokrát popsán, ale Nádhera života je daleko větší zážitek, protože dokážeme proniknout do jeho poezie.

Věra ČÁSLAVSKÁ, Pavel KOSATÍK / Život na Olympu
(Mladá fronta, 279 Kč)

Anotace: Kniha Pavla Kosatíka je autorizovaným životopisem gymnastky Věry Čáslavské. Petr Fischer o knize: Byla pro mě trochu zklamáním, protože jsem od Pavla Kosatíka zvyklý na kritický pohled na osobnosti, jejichž životy zaznamenává. Tady, připadá mi, kritický osten úplně zmizel a je to spíše kniha, která opěvuje jeho hrdinku z dětství. Ale to neznamená, že by nestála za čtení, obsahuje spoustu zajímavých detailů a informací ze života Čáslavské.

Knižní tipy Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Lina HEYDRICHOVÁ / Můj život s Reinhardem
(Toužimský a Moravec, překlad Petr Dvořáček, 299 Kč)

Anotace: Vzpomínková kniha manželky zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Německy vyšla v roce 1976, česky vychází poprvé. Petr Fischer o knize: Po válce vyšlo mnoho knih, které popisovaly nacistické pohlaváry jako netvory. Vzpomínky Liny Heydrichové v konfliktu s tím, co víme o Heydrichovi, vytváří ale zajímavé napětí. Připomíná, že i ti nejvyšší nacisté byli vlastně obyčejní lidé, kteří žili svůj soukromý život, a o to je hrůznější, co dělali v životě veřejném a že je od sebe dokázali odlišovat. Právě proto je důležité tuhle knihu číst: abychom si uvědomili, jak jednoduché je zbavit se lidkosti ve veřejném životě.