Iva Bittová se nechává stále překvapovat

Frýdek-Místek - Světově uznávaná zpěvačka a houslistka Iva Bittová, která už několik let žije v New Yorku, měla koncert v evangelickém kostele ve Frýdku-Místku. Umělkyně, která si vytvořila vlastní originální hudební jazyk, přijela do Česka na měsíc. Kromě několika vystoupení natočila v Praze s filharmoniky novou desku.

Bittová vystupuje v poslední době většinou se skupinou Čikori, Škampovým kvartetem nebo jinými originálními muzikanty. Do kostela ve Frýdku-Místku si ale s sebou přinesla jen housle. „Velmi jsme o ten koncert stáli, především o samotnou Ivu Bittovou. Chtěli jsme mít naprosto výjimečný koncert pro toto zvláštní prostředí, kterým náš kostel je. Zájem byl obrovský,“ uvedla produkční Národního domu Frýdek-Místek Gabriela Zelinková.

„Já volím ráda tuhle variantu z toho důvodu, že kontakt s divákem je naprosto blízký, tam se nemůžete za nic schovat. Musíte ze sebe dát maximum. Jsem vždycky ráda, když je možnost předvést taky jiný druh programu, protože mám spoustu aktivit s jinými muzikanty po celém světě,“ prohlásila Iva Bittová. 

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Umělkyně dále prozradila, že před představením příliš nezkouší. „Nechávám sama sebe překvapit, jak to zní. Takže se nesnažím nějak příliš dlouho být v prostoru před koncertem, vlastně až během začátku hledám. Na místě v jeden okamžik vznikají otázky a dostávám odpovědi z prostoru a lidí, od publika.“ 

Bittová bude mít další koncert v ostravském regionu opět v půli července, na hradě Hukvaldy a také na festivalu Colours of Ostrava. 

Iva Bittová boří hranice mezi jednotlivými žánry a úspěšně se prosazuje i na mezinárodní scéně. Zpěvačka, houslistka a skladatelka, která původně vystudovala hereckou konzervatoř.

  • Iva Bittová při koncertě v kostele ve Frýdku-Místku zdroj: ČT24
  • Iva Bittová při koncertě v kostele ve Frýdku-Místku zdroj: ČT24

„Housle mne provázejí a usměrňují celý můj život, obtížná technická cvičení mi dodávají řád, jistotu a odhalují mé vnitřní pochybnosti. Jsou zrcadlem mých vnitřních snů a představ, které nesnesou povrchnost. Má komunikace je založena na vibraci a rezonanci zvuku houslí a hlasu. Jejich souznění mne vede k dokonalosti, i když vím, že cesta k ní je nekonečná,“ říká Iva Bittová.

Škampovo kvarteto

6. května proběhl křest alba Morava, na kterém Škampovo kvarteto již potřetí spolupracovalo s Ivou Bittovou. Hudebníci v minulosti natočili dvě alba - Iva Bittová Classic (1998) a několik miniatur od Leoše Janáčka s titulem Moravská lidová poezie v písních (2004).

Čikori

Akustická hudební společnost Čikori vznikla v roce 1999. Občas se posluchači mylně domnívají, že čikori je nějaké romské slovo. Ve skutečnosti je to fonetický přepis anglického chicori – čekanka. Kmenoví zakladatelé Iva Bittová a Vladimír Václavek hudebně volně navázali na autorské skladby z úspěšného alba „Bílé Inferno“ (1997). CD s názvem „Čikori“ vyšlo v roce 2001 a získalo cenu Anděl.