Zemřela Annie Girardotová

Paříž - Ve věku devětasedmdesáti let zemřela dnes v Paříži francouzská herečka Annie Girardotová. Oznámila to její vnučka Lola Vogelová, kterou citovala agentura AFP. Filmová hvězda především 70. a 80. let trpěla v posledních letech Alzheimerovou chorobou. Spíš sympatická než krásná Annie Girardotová svoji profesionální dráhu začala s uznávanou divadelní skupinou Comédie-Francaise v roce 1954. Od roku 1957 se příležitostně objevovala v rádiu, televizi a v pařížských nočních klubech.

„Do určité míry smrt byla pro oblíbenou herečku vysvobozením. Francouzská média v posledních letech přinášela zprávy o tom, že Girardotová už nikoho nepoznává a je absolutně odkázaná na péči svých nejbližších a lékařů. Dá se říci, že s jejím odchodem, odchází i část 70. let,“ informoval z Paříže spolupracovník ČT Jan Šmíd.

Pravá kariéra Girardotové začala v roce 1960, kdy ji italský režisér Luchino Visconti obsadil do role mladé prostitutky ve filmu Rocco a jeho bratři. Od té doby se stala jednou z nejpopulárnějších francouzských hereček. Do povědomí odborné i divácké veřejnosti se dostala svými rolemi ve filmech jako Stará panna, Není kouře bez ohně, Něžné kuře, Jeden hot a druhý čehý, Sukničkář, Ukradli torzo Jupitera, Černý talár pro vraha, Nečekaná zrada, Bídníci 20. století či Jak sbalit super kost.

Annie Girardotová

Největší slávu získala v 70. letech, ale od 80. let její obliba klesala a na plátně se začala objevovat jen sporadicky. Rok 1995 znamenal comeback s Bídníky 20. století Clauda Leloucha, tato role jí přinesla Cesara pro nejlepší herečku. Podruhé toto nejvyšší francouzské ocenění získala v roce 2000 za vedlejší roli ve snímku Pianistka režiséra Michaela Hanekeho.