Jiří Brdečka není jen autorem Limonádového Joea

Praha - 2. června 1982 zemřel prozaik, režisér a scenárista Jiří Brdečka. Do širšího povědomí vešel jako autor románu Limonádový Joe, jehož filmová podoba patří mezi nejoblíbenější české komedie.

Brdečka se narodil 14. prosince 1917 v Hranicích na Moravě. Po maturitě na reálném gymnáziu začal studovat na filozofické fakultě v Praze češtinu a filozofii, později dějiny umění a estetiku. V roce 1945 se stal redaktorem Lidových novin.

Od dubna 1949 byl zaměstnán v Československém státním filmu jako scenárista, dramaturg a režisér. A právě ve filmové tvorbě spočívalo těžiště jeho umělecké práce. Spolu s legendárním výtvarníkem Jiřím Trnkou či Břetislavem Pojarem se Brdečka zasloužil o úspěch českého animovaného filmu ve světě.

Brdečka se nevyhýbal ani hraným snímkům. Byl dlouholetým spolupracovníkem režiséra Oldřicha Lipského, který podle jeho scénáře natočil v roce 1964 slavnou westernovou parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera. Brdečkovo jméno lze ovšem najít i pod řadou dalších snímků, jako je třeba komedie Adéla ještě nevečeřela či satirický film Až přijde kocour, na jehož scénáři Brdečka spolupracoval s Janem Werichem.

Jako spisovatel je Brdečka znám coby autor románu a divadelní hry Limonádový Joe. Z jeho pera vzešla také sbírka humorných povídek Faunovo značně pokročilé odpoledne, která se stala námětem pro film režisérky Věry Chytilové s mírně pozměněným názvem: Faunovo velmi pozdní odpoledne.

Jiří Brdečka zemřel počátkem června 1982 v Praze. Jeho dcerou je novinářka, scenáristka a filmová kritička Tereza Brdečková.

Vydáno pod