Dobrý večer, Olomouc, pozdravil José Cura

Olomouc - Zaplněné náměstí v centru Olomouce včera večer vyslechlo koncert argentinského tenoristy Josého Cury. Koncert pod širým nebem přilákal 2600 platících posluchačů, lidé však stáli také podél vyhrazeného prostoru, sledovali jej i obyvatelé z oken domů na náměstí. Pořadatelům vyšlo také počasí. Spolu s jedním z nejlepších světových tenoristů vystoupila také korejská sopranistka Wonsin Lee.

„Bylo by fajn, kdyby se to stalo pravidlem a město pořádalo takové akce minimálně jednou, dvakrát ročně, určitě by to Olomoučany potěšilo,“ uvedl jeden z návštěvníků. Lístky na jediný letošní koncert Cury ve střední Evropě byly beznadějně vyprodány. Cura, oblečený v černé košili a kalhotách, přišel na pódium uličkou mezi diváky a pozdravil je českou větou: „Dobrý večer, Olomouc.“

Posluchači ze vzdálenějších řad mohli tenoristu sledovat na dvou obřích obrazovkách na stranách pódia. Cura zpíval směrem k radnici, za zády měl sloup Nejsvětější Trojice. Koncertu přálo také počasí, před jeho zahájením bylo asi 18 stupňů Celsia. Přesto si někteří posluchači vzali s sebou deku či zimní bundu.

Zazněly například árie z Verdiho oper Síla osudu či Othello nebo Pucciniho Toscy, Manon Lescaut a Butterfly, repertoár vybrali podle slov Cury pořadatelé. Koncert dirigoval Argentinec Mario de Rose, Curu doprovodila Moravská filharmonie, která s tenoristou vystupovala i před 12 lety na jeho turné v Německu a Rakousku.

Wonsin Lee a José Cura
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Koncert byl pro posluchače velkou událostí. „Ke koncertu nás přiměl náš syn, který sice vážnou hudbu neposlouchá, ale hraje na kytaru a moc chtěl Curu vidět. Tak jsme se rozhodli investovat do lístků a šli jsme celá rodina,“ prozradila jedna z návštěvnic koncertu.

Cura začal profesionálně zpívat ve 28 letech

Cura se do Česka vrátí za dva měsíce, bude účinkovat v opeře Ruggiera Leoncavalla Komedianti v Českém Krumlově. Padesátiletý tenorista začal profesionálně zpívat až ve 28 letech. Účinkuje na nejprestižnějších divadelních scénách včetně Metropolitní opery, Vídeňské státní opery, Královské opery v Anglii, Opery v Curychu a v La Scale. Také se proslavil po celém světě díky početným televizním operním inscenacím a koncertům.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod