Všiváci plánují v Afghánistánu pořádnou bojovou akci

Praha – Ondřej Vetchý a Jiří Langmajer jsou příbuzní. Alespoň na filmovém plátně. V rolích bratrů se objeví v dramatu Všiváci, který v těchto dnech začal natáčet Roman Kašparovský. V kinech se film, jenž se částečně odehrává v Afghánistánu, objeví začátkem příštího roku.

Celovečerní debut Romana Kašparovského je příběhem rodiny Rohanů. Mikuláš, špičkový neurochirurg, se utápí v bludném kruhu milostných dobrodružství, avantýr a alkoholu. Jeho horkokrevný bratr Richard, veterán z české mise v Afghánistánu, prohrává svůj boj s dluhy a z nich plynoucí složitou situací své rodiny.

Spory bratrů se točí kolem událostí z dětství, které je kdysi bolestně rozdělily a stále je ovlivňují. S jejich osudy se pak prolínají příběhy dalších postav příběhu – mezi nimi i Oldy, Richardova spolubojovníka z Afghánistánu. Do role Oldy obsadil režisér Ondřeje Malého, který na sebe upozornil ve filmu Pouta Radima Špačka.

Natáčet se budou Všiváci na několika místech v Praze a také v Havlíčkově Brodě. „Ale hlavně se těšíme na červencové natáčení scén z Richardova a Oldova působení v Afghánistánu,“ přiznal Kašparovský. „Hodně při tom spoléháme na skvělou spolupráci s naší armádou a jsem přesvědčený, že tyto záběry na diváky opravdu zapůsobí. Nechceme bojové akce předvádět jen jako pobíhání vojáků ve křoví, ale jako opravdové bojové akce včetně nasazení vojenské techniky. A určitě budeme také využívat zkušeností armádních specialistů, kteří s námi budou tyto záběry připravovat. A jak znám oba Ondřeje - Vetchého i Malého - určitě budou v rolích vojáků více než skvělí.“

Kamery se ujme Vladimír Smutný (Tmavomodrý svět, Tobruk, Poupata). Premiéra snímku, který vzniká v koprodukci České televize, je naplánována na konec ledna roku 2013.