Filmové premiéry

Dvakrát se díky filmovým premiérám tohoto týdne mohou diváci vypravit do vesmíru. Jaká cesta bude, záleží na tom, jestli si vyberou romantickou komedii Bajkonur, nebo sci-fi thriller Prometheus. Nohama na Zemi - alespoň částečně - zůstanou, pokud se rozhodnou raději prožít český Příběh z periferie anebo se seznámit s francouzskými Nedotknutelnými.

PROMETHEUS. Prometheus je jméno kosmické lodě, na jejíž palubě se dva archeologové Elizabeth (Noomi Rapaceová) a Charlie (Logan Marshall-Green) s týmem badatelů vydávají na cestu, na jejímž konci chtějí nalézt odpovědi na nejzákladnější a nejniternější otázky lidského bytí. Nikdo z posádky ovšem není připraven na nepředstavitelnou hrůzu, která na ně čeká, a netuší, že právě oni budou muset svést děsivý boj o záchranu budoucnosti lidské rasy. USA, režie: Ridley Scott.

NEDOTKNUTELNÍ. Ochrnutý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, černošského mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy - najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“ se stane jejich přátelství. Francie, režie: Olivier Nakache, Eric Toledano.

PŘÍBĚH Z PERIFERIE. Nezávislý hudební film. Radka a Honza prožívají svůj první zamilovaný vztah. Kvůli vysněným idálům ale Radka opuští partu ze sídliště a přidá se k motorkářské bandě, kde nachází novou lásku. Věci se však pořád nevyvíjí, jak by si představovala, a proto hledá štěstí v blízkosti rockové kapely a jejího zpěváka… ČR, režie: Karel Hřib. Hrají: Soňa Černá, Martin Čech, Jaromír Sýkora, Petra Libíková.

BAJKONUR. Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat, zní nepsaný zákon kazašských stepí. Dodržují ho Iskander a Nazira, dva obyvatelé malé vesnice, které sbírají vesmírné trosky, jež spadnou z blízké vesmírné stanice Bajkonur. Pak ale spadne z nebe Julie, jejíž cestu do vesmíru sledovaly televizní kamery. A Iskander, přezdívaný Gagarin, uplatní nepsané pravidlo i na ni. Německo/Rusko/Kazachstán, režie: Veit Helmer

Na webu ČT24 si budete moci přečíst recenze na tři z filmových premiér: Promethea, Nedotknutelné a Příběh z periférie.