Liška Bystrouška pročichá Anglii i Česko

Praha – Britský operní festival v Glyndebourne chystá lahůdku v podobě historicky prvního satelitního vysílání. Češi by ale měli zpozornit – ačkoliv v Anglii třeba nebudou, ve svých tuzemských kinech uvidí díky přímému přenosu novou inscenaci Janáčkových Příhod lišky Bystroušky na vlastní oči.

Výjimečným hostem operního představení bude i debutující sopranistka Lucy Croweová. Jméno britské pěvkyně raketově stoupá do povědomí všech profesionálů a podle Martina Cikánka z distribuční společnosti Aerofilms bude zajímavé slyšet ji naživo. 

Role Revírníka se ujal ruský barytonista Sergej Leiferkus. Londýnskou filharmonii si vzal pod taktovku dirigent Vladimir Jurowski. 

Liška Bystrouška
Zdroj: ČT24/Aerofilms

Část opery však bude zřejmě vysílána se zpožděním. V Glyndebourne před divadlem totiž plánují více než hodinovou přestávku na piknik, který proběhne v místním parku. Druhé dějství ale už poběží synchronně, tudíž čeští diváci v kinech uvidí ve stejný moment to samé co návštěvníci opery. 

Zmíněné operní slavnosti založili venkované ve 30. letech 20. století na jihu od Londýna. Akce získala určitou tradici a v roce 1994 zde vyrostl operní dům s kapacitou přes tisíc diváků. Glyndebourne je finančně nezávislý, hlavní zdroj peněz přichází od mecenášů. 

Liška Bystrouška
Zdroj: ČT24/Aerofilms

„Festival v Glyndebourne je ztělesněním dnes zcela unikátního klidu na detailní uměleckou práci a místo jedinečné koncentrace - všichni umělci tu vždy pracují jako jeden organismus a síla zdejších inscenací spočívá právě v dokonalé harmonii všech složek divadla,“ vysvětlil český dirigent Jakub Hrůša, který šéfuje podzimnímu turné Glyndebourne on Tour. 

Kompletní seznam kin, která zařadila on-line přenos na svůj program, najdete na webu společnosti Aerofilms.