OSA si cení Kabátu nebo Krajča

Praha - Ochranný svaz autorský (OSA) vyhlašoval 14. června své výroční ceny. Oceňoval nejúspěšnější skladatele populární a vážné hudby, textaře a nakladatele za rok 2011. Vítěze zvolil podle údajů ze svých oficiálních statistik.

Cenu v kategorii Populární skladba roku získali Peter Fider a Markéta Jakšlová vystupující jako duo Verona za baladu Ztracená bloudím. Vážnou skladbou roku se stalo dílo skladatele, výtvarníka a pedagoga Vladimíra Franze Radobyl, kterou umělec složil na objednávku České filharmonie. Nejúspěšnějším skladatelem populární hudby byl vyhlášen Richard Krajčo ze skupiny Kryštof, nejúspěšnějším textařem Milan Špalek z kapely Kabát. Teplická skupina si odnesla i ocenění za turné roku.

Nejúspěšnějším skladatelem vážné hudby je Sylvie Bodorová, od níž mohou aktuálně slyšet návštěvníci 54. Smetanovy Litomyšle písňový cyklus, který složila pro barytonistu Thomase Hampsona. Nejúspěšnějším nakladatelem byla vyhlášena společnost EMI Music Publishing ČR.

  • Richard Krajčo zdroj: ČeskéHrady.CZ
  • Kabát autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK

Nejúspěšnějším autorem v zahraničí byl v loňském roce Jaroslav Celba, autor hudby k animovaným filmům, seriálům a televizním večerníčkům, například Pohádky z mechu a kapradí, O makové panence nebo Štaflík a Špagetka.

Kategorii Nejúspěšnější mladý autor populární hudby vyhrál František Soukup ze skupiny Nightwork, nejúspěšnější mladou autorkou vážné hudby byla vyhlášena Sára Žalčíková. Součástí ceremoniálu bylo také oznámení vítěze Českého YouTube Festu, pořádaného hudebním magazínem iReport a OSA ve spolupráci s českým Googlem. Stala se jím skupina Bek Ofis.

Reportáž T. Radvákové a P. Meškána o OSA (zdroj: ČT24)

Udělena byla také dvě nesoutěžní ocenění. Hudební skladatel, významný hudební pedagog, dramatik a spisovatel Ilja Hurník získal Zlatou cenu OSA za přínos české hudbě. Do Zlatého fondu OSA byli in memoriam zapsáni autor filmové muziky Zdeněk Liška a textař populární hudby Zdeněk Borovec.

Slavnostní večer hudebně doprovodil Ondřej Brzobohatý se svou skupinou. Zazněly známé české skladby, ovšem v netypických hudebních úpravách.

OSA je sdružením skladatelů, textařů, hudebních nakladatelů a jiných nositelů práv, například dědiců. Vykonává kolektivní správu autorských majetkových práv k hudebním dílům. Na základě recipročních smluv reprezentuje i zahraniční autory při uvádění jejich děl v České republice.

Loni OSA své příjmy zvýšila meziročně o osm procent na rekordních 884 milionů korun. Příjmy svazu posílily hlavně poplatky za reprodukovanou hudbu vybrané od provozovatelů restaurací, obchodů a hotelů.