Mánes byl svlečen donaha

Praha - V budově pražského Mánesa vrcholí nejnáročnější fáze rekonstrukce. Stavební firma odstranila většinu vnitřních příček, podhledů a dalších nepůvodních prvků, které se v interiéru postupně navrstvily za posledních 80. let. Nově se vybuduje například klimatizace, kterou galerie postrádala, topení i elektřina. V rámci rekonstrukce se opravuje také okolí Mánesa.

„Staveniště investor zpřístupnil médiím v rámci prvního návštěvního dne nazvaného dekonstrukce. Do skončení rekonstrukce ho otevře ještě dvakrát, letos na podzim by měl ukázat nové uspořádání vnitřních prostor,“ řekl Martin Pavala z Nadace českého výtvarného umění (NČVU), která je investorem a provozovatelem.

Rekonstrukce významné památky české moderní architektury začala letos v dubnu a potrvá do června příštího roku. Prvním návštěvníkům se galerie otevře na přelomu září a října. Budovu opravuje za 120 milionů korun stavební firma Skanska. Hlavním architektem rekonstrukce je ateliér HMA, interiéry bude navrhovat architektka Daniela Polubědovová.

Do stodvacetimilionového rozpočtu není například zahrnuto vybavení sálů ani náklady na přípravu rekonstrukce. Nadace zatím stále shání sponzory, v současnosti připravuje žádost na dotaci z norských fondů. Třetinu rozpočtu uhradila a na zbytek si vzala od banky půjčku, provoz Mánesa by si na ni do 20 let měl vydělat.

„Osmdesát procent rekonstrukce je o technologiích, protože Mánes, aby mohl vůbec fungovat dál jako galerie, postrádal nejelementárnější technologické vymoženosti, které každý galerijní provoz vyžaduje,“ řekl Pavala. Funkcionalistická budova nabízí v současnosti pohled na svou unikátní „obnaženou“ konstrukci. Rekonstrukcí se chce nadace vrátit k původnímu projektu z 30. let minulého století. Galerie podle Pavaly neplnila svoji funkci, navíc se naprosto přerušil kontext vlastního objektu se zázemím, což odradilo i zájem lidí.

Ve spodním podlaží, které je omezeno nízkými stropy, vznikají dva multifunkční sály. Obnovena bude i restaurace a kavárna s terasou a unikátním malovaným stropem od Emila Filly. Horní podlaží bude opět sloužit administrativě, v budoucnu by se však i tento prostor měl proměnit na galerii. Mánes bude bezbariérový, proto se do něj vloží dvě nová komunikační jádra, výtahové šachty.

„Vše se vrací do původní dispozice. Zásadní změna, která nastává oproti stavu, který byl znám z uplynulých desetiletí, je ve spodním patře, v části obrácené ke Slovanskému ostrovu. Dříve tam byla dolní malá výstavní síň, které v době jejího zřízení v 70. a 80. letech padla za oběť fantastická prostora původně projektované 'francouzské restaurace',“ dodal Pavala.

Funkcionalistickou budovu navrhl na objednávku Spolku výtvarných umělců Mánes Otakar Novotný, který patřil k nejnadanějším žákům slavného architekta Jana Kotěry. Stavba byla dokončena v roce 1930.