Pražské ostrovy ožily kulturním maratonem

Praha – Tisíce návštěvníků zaplnily pražské ostrovy, na kterých do noci probíhá v pořadí už devátý ročník festivalu United Islands. Více než 200 hudebních projektů z 21 zemí je na deseti scénách od rána do noci. Vedle tradiční hudební produkce nabízí třeba i politický kabaret, divadlo nebo originální módu a design. Festival zastínila smrt jednoho z návštěvníků, který utonul ve Vltavě.

Už podeváté nabízí festival United Islands mezižánrový průřez současnou tuzemskou i zahraniční hudební scénou. Tisková mluvčí Barbora Šubrtová informovala, že letos převažují zahraniční kapely. Zároveň má festival podobu protestu. Letos na podporu ruské skupiny Pussy Riot, jejímž členkám hrozí za „punkovou modlitbu“ v moskevském kostele až sedm let vězení. Podpořit je návštěvníci mohou zasláním pohlednice ruským politikům, soudcům a úředníkům jako nesouhlas s nepřiměřenou perzekucí umělců, kteří se vyjadřují k současným společenským a politickým poměrům v Rusku.

Tradičně má festival i řadu doprovodných akcí. Na nevšedním tržišti, na piazzetě Národního divadla, se tak představují desítky českých a slovenských designérů v rámci Design Marketu. Akce zároveň zahajuje dlouhodobý projekt oživování piazzety s názvem Fiesta Nové scény. „Cílem je představit nové designéry,“ uvedla organizátorka Martina Tunková. Třídenní kulturní maraton, na němž ožívají pražské ostrovy, se v noci přesune ještě do prostoru Meet Factory, kde hudební produkce skončí v nedělních ranních hodinách.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Třídenní festival začal ve čtvrtek klubovou nocí, koncerty se konaly ve 26 hudebních klubech a divadlech. Jen dnes zde zahrálo 85 kapel a DJ's z 21 zemí. Podle organizátorů navštívilo festival celkově 30 tisíc až 35 tisíc lidí, vstup byl zdarma.

Dnešní festivalový den v poledne začal na Kampě a Střeleckém ostrově prvními koncerty, vystoupila třeba nejslavnější estonská Indie kapela Röövel Ööbik. Festival nabídl rock, indie, elektro, world music, ale i jazz a folk. Hlavní hvězda dneška byla nizozemská taneční kapela Kraak and Smaak. Davy lidí ale přilákalo třeba i ukrajinské duo Zapaska nebo izraelská směsice rocku a world music Boom Pam.

Ve Vltavě se během festivalu utopil 36letý muž

Policie vytáhla utonulého muže z Vltavy, který na festivalu skočil do vody a už nevyplaval. Na Střeleckém ostrově probíhá vyšetřování případu. Pravděpodobně šestatřicetiletý muž byl podle svědků pod vlivem alkoholu. Podle neoficiálních zdrojů se vsadil, že doplave ze Střeleckého ostrova na Kampu a zpět, zpátky už ale nedoplaval.