Oto Klempíř míří na Špičku

Praha – Mnozí jej mají zapsaného jako frontmana funkových J.A.R. Není divu, když s nimi tráví víc jak dvacet let vkuse. Ota Klempíř ale nyní došel k závěru, že uzrál ten pravý čas na sólovou desku. Jmenuje se Špička a posluchači od ní nemohou očekávat nic víc, než čistou „klempířovinu“.

Otův počin není ve finále tak sólo, jak by se mohlo zdát. Ačkoliv je jeho otisk na Špičce nesmazatelný, kredit si může připsat i slovenský muzikant, producent a skladatel Oskar Rózsy. Díky jejich spolupráci si Klempíř na nahrávání odskakoval do Bratislavy, aby v polovině března vypustil do světa svého prvního hudebního potomka. Mimo jiné si zahostoval i se svým kolegou z J.A.R. Dabem Bártou, který má kolikrát na svědomí výškové vokály. 

Deska je z devadesáti procent v češtině, výjimku tvoří akorát anglicky nazpívaný singl My Life. Speciálně animovaný 3D klip zobrazuje klasickou gangsterskou honičku, do níž Klempíř rapuje. Čtyřminutový snímek se tvořil obdobnou technikou, jako velkofilm Sin City. Původně však byla My Life „nechtěné dítě“. Kdysi ji frontman J.A.R. natočil jako titulní melodii k jednomu filmu. Z jejího použití ale nakonec sešlo, a tak si skladba našla svůj prostor na albu. 

Oto Klempíř: Špička (zdroj: ČT24)

Klempíř se odvázal v oblasti psaní textů. Jindy je omezován svými kolegy z kapely, s nimiž musí texty konzultovat, tentokrát si ale nechal volný prostor a nebál se vstoupit na hranici ironie, šílenství a nepochopení. Podle svých slov si dovolil jít hlouběji než kdykoliv předtím, „aniž by cokoliv vysvětloval“. 

Fanoušci na desce najdou devět skladeb, které jsou precizně zmasterované. Špičku si vzal totiž na paškál Brian Gardner, jenž nese zodpovědnost třeba za mastering projektů pro Eminema, Dr. Dre a další hip hopové hvězdy. Klempíř ale popírá, že by album znělo akorát profesionálně a pedantsky – jeho cukrářská pochoutka je podle něj přístupná a zcela poslouchatelná. 

Přebal, jak již název nahrávky napovídá, zobrazuje lahodnou cukrářskou špičku, která je tvořena z dalších laskomin. A proč ne třeba indiánek? Zkrátka jen tak.  

Špička se na podzim dočká i menšího koncertního turné po Česku a Slovensku. Album je součástí knižní publikace Tali Bachtar!, tedy průřezem toho nejlepšího z tvorby jejího autora.