Malá inventura vymete divadlo na světlo

Praha - Projekt Zde jsem člověkem režiséra Jiřího Havelky a irského dramatika Jocelyna Clarka, který vznikl ze spolupráce britské kapely The Tiger Lillies, zahájí dnes večer v pražském Divadle Archa 9. ročník festivalu nového divadla Malá inventura. Přehlídku pořádá občanské sdružení Nová síť. Festival Malá inventura představuje vždy to podstatné, co na tuzemské scéně vzniklo za uplynulý rok v oblasti autorského, tanečního, pohybového a nonverbálního divadla. Program letos nabídne 17 představení.

Na šesti scénách představí festival do 27. února výběr představení, která se v minulém roce objevila na scénách či v produkcích divadel Alt@rt, Divadla Archa, Alfred ve dvoře, Ponec, Nablízko, MeetFactory a NoD. 

Cestování bílou dírou do divadelního vesmíru!

„Symbolem letošního ročníku je bílá díra uprostřed festivalového katalogu, která se chová jako zdroj. Tento konkrétní a neuvěřitelně hmotný bod k vám vypuzuje nesmírnou silou hmotu i světlo. Skrze tento malý rámeček spatříte živý svět, ze kterého pochází celý divadelní vesmír. Dívejte se s námi! Expandující formy nového divadla vás uvedou do stavu bez tíže. Nechte se vtáhnout! DIVADLO JE VŠUDE!“

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Program

Výjimečný bude určitě kontroverzní mezinárodní projekt Casablanca Therapy v režii slovinského režiséra Bojana Jablanovce či představení Ba_zen mladé úspěšné performerky Nely Kornetové. Za zmínku stojí rozhodně představení KaDeWe – koláž obrazů vycházející z textu Helmuta Kajzara režisérky Magdy Stojovské a velice zdařilý počin Zde jsem člověkem scénografa Vladimíra Němečka v režii Jiřího Havelky za doprovodu britské kapely Tiger Lilles. V úterý uvede Boca Lola Lab, uskupení znamé díky vokální politické satiře Tiká tiká politika, inscenaci Teritorium. Přidejte se na „lov“ - taneční duet s názvem Mah Hunt  Lenky Vágnerové a Pavla Maška uskupení DOT504, nebo se vydejte na představení Brut francouzského choreografa Fabrice Ramalingoma v provedení tanečního uskupení NANOHACH a jeho hostů. Tradičně nebude chybět nové pokračování divadelního sitkomu Jožkalipnik

Festival bude provázet fotografická soutěž Divadelní teleskop

Účastníci budou moci „bílou dírou“ v katalogu festivalového dění vyfotit a o fotografiích, dokumentujících festivalové dění, poté hlasovat.

Festivalovou atmosféru dotvoří již tradičně úspěšná burza SBAL HO/JI/TO!, která dává českým umělcům možnost představit své projekty českým či zahraničním producentům. Dále setkání organizací a promoterů zaměřených na podporu nezávislého umění a kreativní kultury v Evropě.

Novinkou letošního festivalu je vzdělávací sekce - workshopy zaměřené na divadelní žurnalistiku, rétoriku a vizuální vnímání. V sobotu je nutné protančit noc na festivalovém večírku v prostorách Meetfactory.

Festival dále pokračuje do regionů jako VELKÁ INVENTURA 2011 (Olomouc, Plzeň, Podbořany, Liberec, Brno).

  • Zde jsem člověkem autor: David Kumermann, zdroj: Archa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1956/195521.jpg
  • DOT504 / Mah Hunt autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192906.jpg
  • Malá inventura zdroj: Malá inventura http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234181.jpg
Vydáno pod