Zdeněk Miler dětem: krtek a ti druzí

Praha - Pražská Galerie Vltavín připravila k devadesátinám výtvarníka, animátora, scenáristy a režiséra Zdeňka Milera výstavu, která nabízí průřez jeho celoživotní tvorbou pro děti. V expozici Zdeněk Miler dětem si zájemci mohou do 10. dubna prohlédnout jeho kresby naznačující vývoj známých animovaných postaviček, včetně oblíbeného krtka, i zhlédnout krátké filmy. Autor se vernisáže, která se konala 21. února, tedy v den jeho narozenin, osobně zúčastnil.

„Celý život mi dělal jen radost, nikdy mě nezklamal. Dostal se už dávno za hranice, nejdříve do Německa. Tam když tento můj animovaný snímek na jednom z festivalů viděli, hned si objednali 12 dílů,“ zavzpomínal při vernisáži Miler. Na takový zájem prý nebyl připraven. „Nejsem ani básník, ani spisovatel, psát moc neumím,“ vysvětlil.

Nakonec to s pomocí kolegů zvládl. Když prý byl první tucet hotov, objednali si  Němci vzápětí další takovou porci. „Od těch dob jich vzniklo na padesát,“ dodal Miler, který pak krtkovy příběhy převedl i do knižní podoby. Jeho práce jsou k vidění i v oranžerii dobříšského zámku, kde otevřel stálou expozici před vernisáží v Galerii Vltavín.

"Mým krédem vždycky bylo dělat pro děti. A šlo to samo od sebe, aniž bych to nějak popoháněl."

Přažská výstava představuje i práce výtvarníkovy manželky Emilie Milerové, vyznačující se něžnou romantikou a inspirací asijskými vlivy. Obě výstavy doplňuje projekce autorského dokumentu Pavly Petrákové Slancové s názvem Oblaka Zdeňka Milera, v němž sleduje vznik řady děl, animovaných snímků i život slavného tvůrce.

Více než pět milionů prodaných výtisků a padesát titulů přeložených do 19 jazyků pojí ilustrátora Zdeňka Milera a nakladatelství Albatros. Přes 50 let zůstává u dětí nejoblíbenější autorovou postavičkou krtek, a to ve filmové i literární podobě. Vedle příběhů málomluvného hmyzožravce namaloval další populární postavičky Cvrčka a Štěňátko a od začátku 50. let ilustroval řadu knih pro děti, například o Kubulu a Kubu Kubikulu či pohádku O veselé mašince.

Vydáno pod