Bratři Coenové stvořili Muže, který nebyl

Další filmovou lahůdku přináší cyklus Velikáni filmu v podobě snímku bratrů Coenů Muž, který nebyl. Film režíroval Joel Coen podle scénáře, na němž spolupracoval s bratrem Ethanem. Jejich černá komedie s prvky krimi se odehrává v městečku, kam zasadil děj svého filmu i Hitchcock pod názvem Ani stín podezření. Tvůrci realizaci věnovali velkou pozornost, každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení přichází za druhým s nemilosrdnou logikou. Každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, nemalou úlohu má i černobílý obraz, který kameraman Roger Deakins původně nasnímal na barevný materiál.

Coenovská skládačka náhod, nedorozumění a osudových setkání se odehrává v roce 1949. Hlavní postava Ed Crane je stárnoucí holič v malém městečku Santa Rosa na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris pracuje v místním obchodě a má tajný poměr se svým šéfem Davidem Brewsterem, kterému místní obyvatelé říkají Velký Dave. Ed nemá příliš mnoho důvodů ke spokojenosti se svým doposud nudným a bezvýznamným životem. Jednoho dne se přichází k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver a prozradí mu svůj tajný sen. Chce založit rozsáhlou síť chemických prádelen, ale chybí mu potřebný finanční kapitál deset tisíc dolarů na jeho uskutečnění. Edovi se tento plán rázem zalíbí a rozhodne se, že potřebné peníze nějakým způsobem získá a stane se jeho tichým společníkem… 

Ukázka z filmu Muž, který nebyl (zdroj: ČT24)

Holiče Eda Cranea vytváří Billy Bob Thornton, jehož herecký výkon se vrývá hluboko do paměti. Doris hraje Frances McDormandová, Velkého Davea představuje James Gandolfini. Film na 54. MFF v Cannes v roce 2001 získal Cenu za režii ex aequo, dále v témže roce Cenu BAFTA, Cenu Amerického filmového institutu, Cenu Asociace losangelských kritiků za nejlepší kameru (Roger Deakins) a Cenu americké Národní filmové rady pro nejlepšího herce (Billy Bob Thornton). 

  • Muž, který nebyl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3723/372208.jpg
  • Muž, který nebyl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3723/372210.jpg
  • Muž, který nebyl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3723/372211.jpg
  • Muž, který nebyl zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3723/372214.jpg

„Film upoutá tím, že děj se nedrží předvídatelných schémat a diváka vtáhne natolik, že mu nedovolí vydechnout. Diagnóza lidské bezvýznamnosti a umíněnosti je možná trochu skličující, ale stejně to chcete zažít znovu,“ charakterizuje film kritička Radka Jaburková, která v článku pro TopZine ještě přidává tabulku:

Typické znaky coenovských filmů:

1. Složité dialogy: jejich postavy se strašně rády hádají, překřikují, mluví rychle, nesrozumitelně a sem tam s nějakým přízvukem. Titulky nutností!

2. Vykreslení Ameriky: tak, jak ji neznáme. Ku-Klux-Klan, mrazivý a prázdný sever USA, intrikánská a absurdní CIA. To všechno je jejich vlast a oni vám ji rádi představí.

3. Prachy: ano, jsou zhoubou lidstva, ne, nejsou zdrojem štěstí… V Big Lebowskim jde o kufřík plný peněz, v Po přečtení spalte o nákladnou plastickou operaci… A Tahle země rozhodně není pro chudý.

4. Nostalgie: ať už jde o folkovou a country hudbu v soundtracku, nebo o gospelové sekvence v samotném filmu, pouhá hudba jim stačí k dokreslení atmosféry. K tomu si přidejte A Serious Mana o židovském teenagerovi (narážka na jejich dětství) a máte sem tam i nějakou tu melancholii a slzičky.

5. Násilí: pokud jste útlocitní a nesnesete pohled na nějaké to bebíčko, Coeni vás nebudou mít rádi. Kde jinde totiž uvidíte chlápka, jak cpe jiného chlápka do drtičky na dřevo?

Muž, který nebyl - originální název: The Man Who Wasn't There  – Stopáž: 112 minut – Rok výroby: 2001 - Americký film (2001). Hrají: B. B. Thornton, F. McDormandová, J. Gandolfini, M. Badalucco, S. Johanssonová, J. Polito, T. Shalhoub, K. Borowitzová a další. Režie Joel Coen. V anglickém znění s titulky 29. 6. 2012 v 20:55 na ČT2.

Vydáno pod