Měsíc autorského čtení si posvítí na Slovinsko

Brno - Ostrava, Brno, Košice a také polská Vratislav se stanou od 1. července do 3. srpna dějištěm největšího středoevropského literárního festivalu Měsíc autorského čtení. Čestnými hosty 13. ročníku budou slovinští autoři. Vybraná čtení nabídne na svých stránkách ve spolupráci s festivalem v přímém přenosu také web ČT24.

„Měsíc autorského čtení patří k nepřehlédnutelným letním událostem. Zároveň se vedle Pražského festivalu spisovatelů řadí k nejvýznamnějším literárním událostem roku vůbec,“ připomněla za organizátory akce Michaela Hofmanová.

V rámci hlavního programu festivalu se představí 31 českých a slovenských a 31 slovinských spisovatelů po dobu 31 dní v každém ze zúčastněných měst. Celkem však festival nabídne autorská čtení od necelé stovky spisovatelů, protože na něm bude číst ještě 22 polských autorů. Hlavní program představí denně dva autory - čestného hosta, tedy letos slovinské spisovatele, od 19:00, a domácího literáta (v Brně, Kočicích, Ostravě Čechy a Slováky, ve Vratislavi Poláky) od 20:30.

Měsíc autorského čtení tradičně startuje 1. července v Brně a následně nepřetržitě pokračuje jedenatřicet dní ještě v dalších třech městech. „Každý autor, který přijme výzvu a Měsíce autorského čtení se zúčastní, tak den po dni absolvuje čtecí turné po zmíněných městech,“ vysvětlila Hofmanová.

Připomněla, že slovinská literatura má v Evropě nepřehlédnutelné místo. Ze slovinských autorů se mohou návštěvníci těšit například na Evalda Flisara nebo Andreje Skubice. Z českých autorů bude možné slyšet například texty Jeleny Mašínové s Pavlem Kohoutem, Arnošta Goldflama, Karla Steigerwalda či Kateřiny Tučkové.

V Ostravě navíc bude festival provázet program věnovaný vydavatelským aktivitám kulturně-literární revue Protimluv, která nedávno oslavila deset let své existence. V Brně program doplní Audiovizuální kabinet.

Podrobný program festivalu ve všech městech, medailony autorů, videa a bližší informace k festivalu najdou zájemci také na internetových stránkách projektu. Na všechna čtení a akce s nimi spojené je vstupné dobrovolné.

Začal Měsíc autorského čtení 2012 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod