Po Kursu negativního myšlení chce Breien točit v Česku

Karlovy Vary - Tvůrce úspěšného psychologického dramatu s prvky černé komedie Kurs negativního myšlení Bard Breien představil na karlovarském festivalu svůj připravovaný snímek Detektiv Down. Začne ho natáčet koncem srpna v Česku v norsko-česko-dánské koprodukci.

Kurs negativního myšlení pojednával o jednom vydařeném večírku, na kterém parta handicapovaných lidí zúčtuje s falešnou upřímností a soucitem. Před pěti lety za něj Breien získal v Karlových Varech cenu za režii, jeho snímek dostal i Českého lva v kategorii Nejlepší zahraniční film. Viděl i jevištní podobu Kursu negativního myšlení ve Švandově divadle v Praze a moc se mu prý líbila.

„Můj nový projekt je o mladém muži, který se chce stát soukromým detektivem. Má problémy, protože trpí Downovým syndromem. Žije v ústavu a ze svého pokoje si udělá detektivní kancelář. Když se však setká se zákazníkem, práci nedostane. Nakonec je pověřen úkolem najít ztracenou bruslařskou legendu. Je zřejmé, že rodina, která ho tím pověřila, nechce, aby pravda vyšla najevo,“ prozradil o chystaném filmu Breien.

Rozhodnutí natáčet mimo Norsko má podle producentů několik výhod - není tak drahé a může využít filmových profesionálů. Přijeli do Prahy a po třech dnech se rozhodli, že do Budapešti na obhlídky ani nepojedou. Předpokládají, že dosáhnou i na filmové pobídky, které jim část prokazatelně utracených nákladů vrátí zpět.

„Film Detektiv Down bude hodně vycházet z žánru filmu noir a bude tedy vizuálně náročný. Jeho děj se sice odehrává v Oslu, ale pro stylizaci, které chceme docílit, může Praha svými neokoukanými zákoutími hodně nabídnout,“ poznamenal k natáčení v Česku Breien.

Těžkým úkolem bylo podle režiséra najít člověka, který ztvární hlavního hrdinu. Setkal se se spoustou postižených a nakonec ho našel ve Sveinovi Andre Hafsoovi. „Má Downův syndrom, ale je chytrý, už umí celý scénář. Není pochopitelně schopný hrát jako herec, vychází ze svých pocitů,“ řekl Breien, který s ním a jeho koučem už téměř rok pracuje. Jinak je to prý pohodář, učí se doma s maminkou a trénuje i fyzičku.

Pokud vše půjde podle plánu, do kin by se snímek Detektiv Down, který má být zábavným, vzrušujícím i dojemným příběhem, měl dostat na jaře příštího roku.