Vary, den třetí: Filmy běží Velkou karlovarskou

Karlovy Vary - Zvláštním uvedením filmu Za zavřenými dveřmi vyvrcholil festivalový program Helen Mirrenové. Svůj prostor ale dostali i další filmaři a jejich počiny, soutěžní i nesoutění. A také koně.

Jedna z letošních retrospektiv připomíná tvorbu Jeana-Pierra Melvilla, považovaného za otce francouzské nové vlny. Zahrnuje deset snímků, první z nich – Samuraj – se promítal dnes. Drama s Alainem Delonem se kvůli sporům o autorská práva skoro neuvádí.

Samuraj / Alian Delon
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

V soutěži se ukázaly rakouský snímek odehrávající se v imigrantské komunitě Tvoje krása nemá cenu a kanadské psychologické drama Kamion.

V soutěžní sekci filmařů Na východ od Západu se představil domácí zástupce, drama Zdeňka Jiráského Poupata. A také jeho estonský konkurent Houbaření, film kombinující politickou satiru, černou komedii a myslivecký thriller režiséra Toomase Hussara.

Slavnostní projekci si odbyl film Za zavřenými dveřmi, který osobně uvedla jedna z protagonistek a jedna z hvězd festivalu Helen Mirrenová. „Je to film, kde člověk musel být nahý. Ne v tom obvyklém smyslu, ale emocionálně nahý. Proto to byla tak těžká role. Ale měla jsem výhodu, že jsem pracovala s opravdovým mistrem,“ poděkovala při uvedení přítomnému režisérovi Istvánu Szabóovi.

Petr Fischer o filmu Za zavřenými dveřmi (zdroj: ČT24)

Sekci Deset evropský režisérů očima Variety zahájil debut režiséra Hafsteinna Gunnara Sigurðssona Doprava doleva. Tragikomické drama v islandské pustině o dvou mužích, kteří se při údržbě silnice ocitli na životní křižovatce.

Doprava doleva
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Režisér Bard Breien, který debutoval v roce 2006 Kursem negativního myšlení, přijel do Varů představit svůj připravovaný druhý film Detektiv Down. Točí se i v Česku.

Jako doprovodný program festival nabídl po dvouleté odmlce dostihy. Na filmy se ale nezapomnělo ani na nich. Na závodišti se promítal videoklip k chystanému dokumentu o Josefu Váňovi.

47. MFF KV: Josef Váňa při autogramiádě, na které představuje dokument Váňa - největší závod je život sám
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Více zajímavostí z karlovarského festivalu nabízí pravidelně Festivalové vteřiny:

Festivalové vteřiny 2012 (zdroj: ČT24)