Waldemar Matuška dostal vlastní muzeum

Jaroměř (Náchodsko) - Zpěvák Waldemar Matuška, který by se v pondělí dožil 80 let, má ode dnešního dne v jaroměřské čtvrti Josefov své muzeum. Mezi nejzajímavější exponáty patří Matuškovy osobní věci, které muzeu zapůjčila jeho manželka Olga, například klavír či šaty. Hlavní část expozice tvoří sbírka Matuškova kamaráda a sběratele Miroslava Frosta.

„Před třemi lety jsem Olze slíbil, že Waldemaru Matuškovi vybuduji muzeum. Slib jsem nyní splnil,“ uvedl Frost, který se s Matuškou poprvé seznámil jako šestnáctiletý v roce 1961, v době Matuškova působení v pražském divadle Semafor. Muzeum Frost zřídil z areálu josefovské pevnosti v objektu, který sousedí s jeho vojensko-historickým muzeem.

Takový to chlapství v něm

„Na nic si nehrál, opravdu popularita a sláva pro něj neznamenaly tolik jako spokojený posluchač,“ říká o svém příteli Miroslav Frost. „Takový to chlapství v něm, to mě fascinovalo.“

Ve výstavních sálech muzea je několik desítek exponátů připomínajících charizmatického zpěváka. Vedle vydaných gramofonových desek jsou to fotografie, plakáty či časopisy. K vidění je i zpěvákova kytara či vojenská lodička, v níž hrál ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Manželka Waldemara Olga Matušková je nadšená: „Je to úžasné! Je vidět, že to je dělaný s láskou a že to není komerční záležitost.“

Matuškovu éru připomínají například staré gramofony, lidé si budou moci poslechnout jeho písně. Úprava prostor muzea trvala rok a půl a finančně ji podpořila jaroměřská radnice. Muzeum bude o prázdninách otevřené o víkendech.

Waldemar Matuška se narodil 2. července 1932 v Košicích, zemřel 30. května 2009 na Floridě. V 60. a 70. letech 20. století patřil k výrazným postavám československé hudební scény. Dvojnásobného vítěze ankety Zlatý slavík proslavily hity jako Tereza, Jó, třešně zrály či Růže z Texasu. V roce 1986 emigroval do USA a požádal o politický azyl, po pádu komunismu se do Čech pravidelně vracel.

Reportáž Vlastimila Weinera o novém muzeu (zdroj: ČT24)