Vary, den pátý: V nejlepším se nepřestává

Karlovy Vary - Karlovarský festival je v polovině, na tempu ale nijak nepolevuje. Soutěžní i nesoutěžní snímky tematické všehochutě doplnila prezentace chystaných dokumentárních projektů, z nichž některé se třeba objeví na příštím ročníku přehlídky, a doprovodný program myslel na charitu.

Jak těžké je se vyrovnat se smrtí blízké osoby, vypráví mexické intimní drama Na shledanou, tati, které si dnes ve Varech odbylo soutěžní projekci. Z adeptů na Křišťálový glóbus se představil také polský snímek Zabít bobra o profesionálním zabijákovi, který se nedokázal vrátit do obyčejné každodennosti.

I soutěžní sekce Na východ od Západu nabídla dva snímky: litevskou Auroru o mladém vědci, který se prostřednictvím nervového přenosu vydává na cestu do mysli neznámé ženy v kómatu, a film Kdesi v Palilule, alegorii rozkládajícího se komunistického režimu v Rumunsku.

K festivalovým hostům v úterý přibyli dva filmaři z Ameriky: scenárista a režisér Kenneth Lonergan, jenž přiváží příběh Margaret odehrávající se ve stínu 11. září, a režisér Todd Solondz. Jeho Černý kůň, drama s komediálními prvky o vztahu dvou třicátníků, bude stejně jako Margaret uveden v sekci Horizonty.

Prostor dostaly i dokumenty – nejen už natočené, ale také budoucí. Prezentace Docu Talents seznámila se zajímavými dokumentárními přísliby.

Olga Špátová při prezentaci Docu Talents na 47. MFF Karlovy Vary
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Doprovodný program se zaměřil na charitu. The Tap Tap zahráli na podporu Nadace Jedličkova ústavu, jejíž zástupci také převzali dar v podobě mediálního a inzertního prostoru v hodnotě 1,4 milionu korun od mediálních partnerů MFF.

Téměř už inventářem karlovarského festivalu je Marek Eben. I letos pro Českou televizi zachycuje Festivalové vteřiny. Poslechněte si, co se do nich vešlo pátý den:

Festivalové vteřiny 2012 (zdroj: ČT24)