Hodně slimáků a málo kapustičky. Na film nejsou peníze

Praha - Česko jako každým rokem oslavuje filmové umění na festivalu v Karlových Varech. Situace místní kinematografie je však bídná. Ve Státním fondu pro podporu a rozvoj kinematografie chybí sto milionů korun i přesto, že ministerstvo financí ho podpořilo padesáti miliony. Chybí peníze z reklam komerčních televizí, které sice mají podle nových pravidel povinnost do fondu přispívat, jenže až od příštího roku. Ohrožená je digitalizace filmového dědictví, výroba nových filmů i život festivalů.

Státní fond každý rok počítal se 150 miliony korun, které do jeho pokladny zatím přicházely z reklamy na České televizi. Jak říká producent Radim Procházka: „Aktuálně jsme na tom se státní podporou českého filmu jako řidič, kterému slíbili dálnici, ale než vůbec začali stavět, tak už zavřeli silnici, po které doposud jezdil.“

Jestli se vůbec dozvíme, kolik z té reklamy mají

Politici podle filmařů zaspali, když schválili nový zákon, aniž zajistili náhradu za peníze z reklamy na veřejnoprávní televizi. Nově mají do fondu přispívat komerční média, což také budí pochybnosti. „Je otázka jestli se vůbec někdy dozvíme, kolik z té reklamy mají. Já si myslím, že se to nedozvíme. Nejtransparentnější je hospodaření České televize, nikoliv soukromých subjektů,“ varuje filmař Robert Sedláček.

Academia film Olomouc, který patří mezi nejvýznamnější festivaly v oblasti populárně-vědeckého filmu anebo Mezinárodní festival outdoorových filmů letos od fondu nedostaly ani korunu. „V posledním roce jsme museli redukovat řadu aktivit. Vypouštěli jsme v programové části. Pokud by ten trend měl pokračovat, tak se festival dostává do pozice existenčního rizika,“ říká Jakub Korda, ředitel festivalu Academia Olomouc.

„Nám se podařilo vyjednat účelovou dotaci s ministerstvem financí, je ale pravda, že je hodně slimáků a málo kapustičky, takže peníze úplně nestačí,“ říká k tomu mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková. Státní fond prozatím na vybrané projekty přispívá symbolickou korunou, která má být alespoň zárukou od státu producentům, že projekt je kvalitní. Tvůrci mají lhůtu dva týdny, aby požádali o navýšení této symbolické koruny, více než pět milionů ale rozhodně nedostanou.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)