Rozhněvaný Bruce Springsteen ovládne Eden

Praha - Tříhodinový koncert odehraje dnes večer na fotbalovém stadionu v pražském Edenu slavný americký zpěvák a kytarista Bruce Springsteen se svou kapelou The E Street Band. Vzhledem k délce vystoupení zahraje Springsteen bez předkapely a začátek show je již v 19:00. Brány stadionu se otevřou o dvě hodiny dříve.

V rámci svého světového koncertního turné představí nové album Wrecking Ball i mnoho starších hitů. Do Prahy jeden z nejúspěšnějších a nejvlivnějších světových hudebníků dorazí z vystoupení v Curychu a pokračuje do Vídně.

Půjde o jediné vystoupení ve střední a východní Evropě. Dvaašedesátiletý Springsteen se českému publiku představí podruhé. Pražskou premiéru absolvoval v roce 1997 na sólovém akustickém koncertě v pražském Kongresovém centru.

„Každá noc jiná, nikdy nezahrajeme nic stejně“

Na svém turné Springsteen nabízí koncerty různé délky a pořadí písniček přehazuje podle nálady. Když cítí, že se publikum baví, hraje až tři a půl hodiny. „Každá noc je jiná, nikdy nezahrajeme nic stejně. Pořád měníme setlist, hrajeme na různé nástroje. Někdy je delší mé sólo, jindy třeba Bruceovo. Člověk nikdy neví,“ popsal v rozhovoru pro deník Právo Springsteenovy koncerty jeho kytarista Nils Lofgren.

Bruce Springsteen - portrét (zdroj: ČT24)

„Právě to, že každý jeho koncert je jiný, dělá Springsteena specifickým. Své kapele stále mění tóniny, nechává je nastudovat nové skladby a podobně. Navíc od první do poslední minuty běhá sem a tam po pódiu, což je v jeho věku obdivuhodné,“ říká Petr Novák z pořádající agentury Live Nation.

Springsteen, který se proslavil hymnickými rockovými písněmi a poetickými texty, v nichž dokázal vystihnout náladu nejen americké společnosti, podle něj i před desetitisícovým publikem dokáže navodit důvěrnou, a přitom euforickou atmosféru rockového klubu.

Američané by rádi novou hymnu od Springsteena

S hudbou začal Springsteen ve třinácti letech, poté co na vlastní oči viděl vystoupení Elvise Presleyho. O deset let později již podepsal smlouvu se společností CBS Records, která v něm viděla „nového Dylana“. Za svou tvorbu byl Springsteen mnohokrát oceněn, získal 20 cen Grammy, dva Zlaté Glóby a Oscara.

Ze společného průzkumu pořadu televize CBS 60 Minutes a magazínu Vanity Fair vyplynulo, že pokud by měly mít Spojené státy novou hymnu, nejvíc Američanů by chtělo, aby ji složil právě rocker Springsteen.

Jeho silnou zbraní je civilnost, stačí mu košile, džíny a neokázalá gesta. Hudebně není velkým experimentátorem, stále je věrný svému syrovému rockovému zvuku. Desky Springsteena, přezdívaného Boss, nemají podle kritiků i fanoušků slabiny. Celkem vydal 17 studiových desek, tu první, Greetings from Asbury Park, N.J., v roce 1973, ta zatím poslední s názvem Wrecking Ball vyšla letos v březnu.

Nedílným průvodcem jeho kariéry je E Street Band, Springsteenova kapela, kterou písničkář několikrát rozpustil a poté znovu svolal. V Praze se objevil již v roce 1997, tehdy se ale jednalo o sólový akustický koncert. Nyní v Praze zahraje i s E Street Bandem. Bohužel nejvýraznější postava kapely, saxofonista „The Big Man“ Clarence Clemons, loni zemřel.

Springsteen se narodil 23. září 1949 ve městě Long Branch v New Jersey, vyrůstal v Freehold Boro. Jeho otec jezdil s autobusem a měl nizozemsko-irské kořeny, v žilách jeho matky, úřednice, zase kolovala italská krev.

Škola mu moc nešla, a když mu bylo 13 let, uviděl v slavném Show Eda Sullivana krále rokenrolu Elvise Presleyho. V tu ránu měl jasno, čím chce být. V roce 1973 vydal první dvě alba Greetings from Asbury Park, N.J. a The Wild, the Innocent & The E Street Shuffle.

„Viděl jsem budoucnost rokenrolu“

První výrazný úspěch zaznamenala třetí deska Born to Run z roku 1975. Po jejím poslechu novinář John Landau prorocky napsal památnou a hojně zmiňovanou větu: „Viděl jsem budoucnost rokenrolu a její jméno je Bruce Springsteen.“ V téže době se také ustálil E Street Band.

Následovaly tituly Darkness On The Edge Of The Town, The River, Nebraska a v roce 1984 vyšlo Springsteenovo přelomové album Born in The U.S.A., které se stalo s více než 30 miliony prodaných kopií jeho nejprodávanějším albem.

Nejslavnějším hitem energické a kytarové desky je stejnojmenná píseň, která líčí příběh vietnamského veterána. Kritický song byl ale často chybně interpretován jako oslava vlastenectví. Slavným se stal i obal desky se Springsteenovým pozadím v džínech před americkou vlajkou, který nafotila slavná Annie Leibovitzová.

Za filmovou píseň Streets of Philadelphia získal Oscara

Také další desky, Tunnel Of Love, Human Touch nebo Lucky Town, Springsteen „oblékl“ spíše do rockového kabátu. V roce 1995 fanoušky překvapil akustickým albem The Ghost of Tom Joad, inspirovaným románem Johna Steinbecka Hrozny hněvu. Poté vyjel na turné pouze sám s kytarou, v rámci něhož v roce 1997 zahrál i v Praze. V roce 1994 získal za filmovou píseň Streets of Philadelphia k filmu Philadelphia Oscara.

Po průměrných 90. letech, kdy se rozešel s E Street Bandem, se představil opět v plné formě na desce The Rising (2002) inspirované teroristickými útoky 11. září 2001. Neméně úspěšné bylo i další album Magic z roku 2007, které stejně tak jako The Rising nahrál opět se svou kapelou.

Tajné věznice, ilegální odposlouchávání, omezování práv voličů

V roce 2005 vydal sólo desku Devils and Dust a následující rok vzdal hold folkové legendě Petu Seegerovi deskou amerických lidovek a tradicionálů We Shall Overcome: The Seeger Sessions. Návrat k hudebním kořenům je znát i na zatím poslední desce Wrecking Ball. Podle jedné recenze je Wrecking Ball současně „jeho zatím nejrozhněvanějším a nejotevřeněji politickým albem“.

„Za posledních šest let jsme museli k obrazu Ameriky přidat tajné věznice, ilegální odposlouchávání, omezování práv voličů, útoky na ústavu a ztráty nejlepších mužů a žen v tragické válce,“ řekl například.

Otevřeně podpořil současného amerického prezidenta Baracka Obamu a v roce 2004 se zúčastnil hudebního turné řady hvězd Vote for Change, které byly proti znovuzvolení George Bushe. Springsteen je podruhé ženatý, jeho současnou manželkou je zpěvačka Patti Scialfaová, která s ním občas vystupuje. Mají spolu tři děti.