Techmania buduje vesmír

Plzeň - V Evropě ojedinělou záležitostí má být planetárium a nová expozice, které buduje plzeňské vědecké centrum Techmania. Od příštího roku nabídne díky téměr šestisetmilionové dotaci z EU na tři desítky nových interaktivních exponátů o vesmíru, planetách a astronomii.

Tým didaktiků a vývojářů už dokončil vývoj expozice věnované vesmíru. „Je to jedna z expozic, která se představí v novém 3D planetáriu od října 2013. Spočívá v 27 interaktivních exponátech, které zábavnou a hravou formou představí takové věci, jako je třeba hustota jednotlivých planet naší sluneční soustavy, černá díra, bude tam vodíková raketa, lidé si budou moci vyzkoušet, jaké pocity má astronaut na Měsíci a podobně,“ uvedl mluvčí centra Tomáš Moravec.

Expozice je koncipovaná jako odborná a naučná, zároveň ale lidem nabídne možnost každého exponátu se dotýkat, prozkoumávat ho a přicházet na jeho princip. Lidé získají znalosti o sluneční soustavě, vzdáleném vesmíru, zamyslí se nad Keplerovými zákony či nad existencí mimozemských civilizací.

Aby vznikla kolekce podle představ vědeckého centra - naučná a zároveň zábavná - pracují na ní vedle astrofyziků a lidí z Techmanie i odborníci z Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. „Oni učí budoucí učitele, jak mají učit. A to je přesně to, co potřebujeme - nejen najít jevy, ale umět je také hravou formou předat veřejnosti,“ vysvětlil mluvčí. K tomu, aby expozice také vizuálně lákala návštěvníky, pomáhají přední průmysloví designéři.

Podobné exponáty podle Moravce ještě nikde v ČR nejsou a projekt je ojedinělý i v Evropě, takže je obtížné se někde nechat inspirovat. „Musíme to nejen vymyslet, zajistit, aby to bylo bezpečné, hravé, aby to demonstrovalo, co má, ale musíme tomu dát i atraktivní podobu. Aby to lidi vyloženě zvalo,“ dodal.

V Techmanii nyní vzniká planetárium, jakých je na světě asi jen deset. Bude v historicky cenné budově bývalé kantýny ASAP z roku 1917, první budově postavené v Česku metodou lepených dřevěných vazníků. Technika planetária a kulová projekční plocha o průměru asi 14 metrů poskytne divákům pocit, že se ocitají přímo v centru děje.