Čičí puč v Praze. Kdo si nandá kuklu, je Pussy Riot

Moskva/Praha - Soud v Moskvě bude od 30. července rozhodovat o budoucnosti tří členek punkové kapely Pussy Riot. Za jejich protestní song v pravoslavném kostele jim hrozí sedm let vězení. Koncem února, ještě před prezidentskými volbami, zahrály v chrámu Krista spasitele píseň „Bohorodičko, vyžeň Putina!“, čímž se podle žalobce dopustily výtržnictví a ponížily základy ruské církve. Už v pátek jim soud při předběžném přelíčení prodloužil vazbu o dalších šest měsíců. Minulý měsíc dorazily do Prahy čtyři další členky Pussy Riot, které vystoupily anonymně na podporu svých zavřených kolegyň. Jejich happening poblíž Václavského náměstí měl spiklenecký charakter a do poslední chvíle nikdo nevěděl, co se bude dít.

Na podporu Pussy Riot se v Praze uskutečnilo již několik akcí, průvod v kuklách, protest před ruskou ambasádou a především koncert v klubu Lucerna Music Bar, kde zahrály třeba kapely Už jsme doma a The Plastic People of the Universe.

Kostel je stejně jenom barák, pravil Vráťa Brabenec

„Ony mají výtržnictví, úplně stejný paragraf, jako jsme měli my. Že se toho dopustily v kostele. Proč by se toho nedopustily v kostele? Samozřejmě tím vzbudily zášť a nenávist u lidí tak zvaně věřících. I nám se ozvali lidi věřící, kteří se ptali, proč se zastáváme někoho, kdo dělá v kostele výtržnictví. Já k tomu mám takový dodatek, to říkal kdysi Bonaventura, že kostel je stejně jenom barák,“ komentuje to Vratislav Brabenec, saxofonista Plastiků a bývalý student teologie.

Přeložit název skupiny Pussy Riot do češtiny, není snadný úkol. Slušnější varianta by zněla Kočičí povstání. „A ta, kterou ony mají na mysli, bude asi Ku*dí povstání,“ říká David Gaydečka ze společnosti Opona, která pražský happening organizovala. Eva Turnová, zpěvačka a basačka Plastiků, navrhla dokonce několik variant překladu, například Běsnící pipiny, Čičí puč, Bobří vzpoury…

Pussy Riot provokují i svou rebelskou upřímností, se kterou mísí agresivní punk a drsný smysl pro humor s něčím natolik vážným, jako je politická situace v autoritářském Rusku nebo nerovná situace žen. „Rusku by prospěl feministický bič,“ zpívají Pussy Riot. „K čertu se sexisty a podělanými putinisty!“

"Ke Kremlu míří zástupy vzbouřenců,
v kancelářích FSB explodují okna.
Prevíti se krčí za rudými stěnami.
Riot vyhlašuje konec systému!"

Jekatěrina Samucevičová, Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová jsou již několik měsíců ve vazbě. Punkerkám, kterým je 22, 24 a 29 let, hrozí za jejich vystoupení až sedm let odnětí svobody. Tři členky sedí ve vazbě, ale k hnutí se připojují stále další protestující. Některé z nich přijely v červnu do Prahy na první zahraniční vystoupení.

Velice vás obdivuji. Držte se. Váš Karel Schwarzenberg

Na Václavském náměstí v rámci Týdnu svobody proto v červnu vyrostla symbolická zeď pro Pussy Riot, na kterou občané psali vzkazy do Ruska. „Velice vás obdivuji. Držte se. I Rusko získá svou důstojnost a svobodu. Všichni na vás myslíme,“ napsal jako první na zeď ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jiří Schneider, jeho 1. náměstek, k tomu dodává: „Když diplomaté ze svobodných zemí s těmito lidmi komunikují, tak jsou skandalizováni, jsou z nich děláni agenti, rozvraceči, kteří se vměšují do vnitřních záležitostí té země.“

Setkání se skupinou Pussy Riot v Praze nebylo samozřejmostí. „Domluvili jsme se, že se sejdeme na Václaváku u zdi Pussy Riot, která tady stála. Každý, kdo si nandá kuklu, tak je Pussy Riot. V momentě, kdy si nandáte kuklu, tak jste Pussy Riot, a když si ji sundáte, tak už nejste Pussy Riot,“ vysvětluje David Gaydečka.

„Je tady hodně ruských turistů, takže jsme slyšeli, jak spousta lidí mluví rusky, dokonce jsme i oslovili nějakou cizí skupinku, jestli nemáme sraz. A pak šli oni a jeden z té skupinky měl tričko Pussy Riot. Byli čtyři, co přijeli,“ popisuje napínavé setkání.

Je absurdní, že za tohle je někdo vláčí za vlasy

Jinak měli účastníci běžné civilní oblečení. „Ani jsme se jich na nic neptali, přišlo nám neslušné se ptát, jak se jmenují. Pochopili jsme, že mají strach,“ vypráví Gaydečka. „Nejdřív jsem si říkal, jestli nejsou negramotné. Pak mi došlo, že mají prostě strach. A že jsou odjinud. Ptaly se, zda můžou použít vlajky tady v Čechách. Nezavře nás někdo za to? Ptal jsem se, jak to myslí, a ony říkaly, že budou mávat vlajkami a že v Rusku se to nesmí, že v Rusku by je za to zatkli.“

Diváci sledují happening Pussy Riot v Praze
Zdroj: ČT24/Lidové noviny/Isifa

Happening se uskutečnil na jednom z balkónů, kde vystoupily zpěvačky v tradičních kuklách. „Když ten jejich happening skončil, tak neměl žádnou pointu. Člověk zná z internetu, jak to končívá tím, že přijde policie a pokouší se je zastavit. V Praze se je nikdo nepokoušel zastavit,“ říká Gaydečka. „Neskončilo to nijak. A to bylo symbolické. Když to člověk srovná s těmi videi, tak mu dojde, jak je absurdní, že za tohle je někdo vláčí za vlasy.“ Přes veškerou snahu o utajení byla nakonec identita dívek, které navštívily Prahu, odhalena na ruském internetu. „Těžko říct, jestli jim napíchli e-mail, nebo jestli je někdo sleduje.“

Matky malých dětí zůstávají ve vazbě

Kdo všechno ke hnutí Pussy Riot patří, není jasné. „Myslím, že není vyloučené, že žijí i v zahraničí, že mají obavy o svou svobodu. Vzhledem k tomu, že tři domnělé členky Pussy Riot jsou momentálně ve vězení, a přestože se jich zastal i ombudsman pro lidská práva a přestože to jsou matky malých dětí, tak i přesto zůstávají ve vazbě,“ říká Pavla Kantnerová, ředitelka Opony.

Jedna z věcí, na které skupina kriticky poukazuje, je úzká spolupráce ruského patriarchy Kirilla s prezidentem Vladimirem Putinem a ideologické propojování církve se státem. Podle patriarchy svým vystoupením Pussy Riot zneuctily svatyni a jejich prostřednictvím se církvi vysmál sám ďábel.

Kdo je jurodivý? Ten, kdo pořvává nahatý po chrámech

Na zajímavou souvislost upozornil na svém blogu literární historik Martin C. Putna. „Rusko jako by zapomnělo na vlastní náboženské dějiny. Komu že je zasvěcen onen pestrobarevný chrám na Rudém náměstí? Vasiliji Blaženému. Kdo že byl Vasilij Blažený? Svatý jurodivý. A kdo že je jurodivý? Ten, kdo projevuje svou svatost formou provokací proti společenským normám. Ten, kdo občas poskakuje a pořvává nahatý po chrámech,“ napsal Putna. „Pussy Riot, vědouce to nebo ne, vstoupily svým činem do tradice svaté jurodivosti.“

Na Rudém náměstí v Moskvě se nachází staré popraviště, které vypadá jako studna. „Kousek od toho je chrám Vasila Blaženého a jeden z těch koncertů, za který jsou ty holky perzekvované, se odehrával na téhle studni. Což viděli asi lidi v televizi, jak tam stojí v kuklách a s kytarami. To je to samé místo, kde se po 21. srpnu 1968 sešlo sedm statečných,“ upozorňuje novinář Jan Macháček na vztah k československým dějinám. To, že se jednalo o odkaz na protisovětský disent, potvrdily v rozhovoru samy Pussy Riot.

Sto tisíc za pokuty, které nejsou vaše (zdroj: ČT24)