Advik - do Japonska tramvají

Praha - Čtení komiksů ve výtvarném stylu manga, promítání japonských kreslených filmů patřících do žánru anime nebo ukázky japonského čajového obřadu jsou na programu festivalu Advik, který začíná 26. července v Kulturním centru Zahrada v Praze 11.

„Jedná se o spojení slov anime, dance a víkend. Původní idea totiž bylo představit českému osazenstvu japonskou kulturu a k té patří také hra Dance Dance Revolution, která spojuje tanec a počítač. A víkend proto, že se akce koná o víkendu,“ vysvětlila původ názvu jedna z koordinátorek festivalu Lucie Číryová.

Advik chce nejen přiblížit fenomén japonské popkultury široké veřejnosti, ale i vzdělávat. Organizuje přednášky a workshopy třeba na téma starých technik vázání květin nebo o výrobě suši. V programu čtyřdenního festivalu, který bude rozdělen do 15 sekcí podle žánrů, budou i dílny, kde se zájemci mohou naučit skládat origami nebo tančit tradiční japonský tanec s vějířem sensu.

Róbert Žitňan, koordinátor: „Nabízíme něco jiného, než se do lidí sype přes média. Japonské umění má jinou formu, jiný způsob podávání emocí a myšlenek, je pro nás obohacením.“

Návštěvníci se budou moci zapojit i do soutěže o nejlepší kreslené a literární dílo či o nejlepší vlastnoručně vyrobený kostým. Hledat se bude i nejlepší zpěvák na soutěži v karaoke či tanečník na tanečních podložkách Dance Dance Revolution. Součástí festivalu je i manga čítárna a herna s deskovými i karetními hrami.

Lahůdkou pak budou japonské filmy, které nejsou běžně k vidění v české distribuci. Diváci se mohou těšit na téměř dvě desítky snímků, jako jsou například Cizincův meč, Jak vycvičit draka, Kovboj Bebop či Zámek v oblacích. Sedmý ročník přehlídky navíc chystá překvapení v podobě dívčí kapely DX, která hraje japonskou rockovou muziku.

Součástí Adviku je i jednodenní venkovní akce s názvem Matsuri. Diváci během ní budou mít možnost zhlédnout ukázky japonského vaření, hudby i bojového umění. Vstup na zahradu kulturního centra bude v pátek zdarma. Vstupenka na čtyřdenní festival přijde na 500 korun, za jeden den zaplatí zájemci polovinu. Za japonskou kulturou se do Prahy mohou vypravit do 29. července.

Vydáno pod